Noord-Korea dreigt VS met luchtgevechten

Icoon BuitenlandsHet is goed mogelijk dat Noord-Korea de aanval opent op spionagevluchten van de Verenigde Staten. Het communistische land zegt dat het een luchtgevecht zal openen als de VS doorgaan met het uitvoeren van de spionagevluchten. Dit alles komt naar aanleiding van de raketproef die Noord-Korea wil uitvoeren.

Gisteren heeft Noord-Korea duidelijk gemaakt dat het af wil zien van de raketproef als de VS bereid zijn om met hen om de tafel te gaan zitten. De VS blijven echter bij hun standpunt dat dreigen niet de juiste manier is om een gesprek af te dwingen. Noord-Korea moet volgens de Amerikanen terug naar het zeslandenoverleg, waarbij ook China, Rusland, Zuid-Korea en Japan iets in de melk te brokkelen hebben. De regering uit Pyongyang boycot dat overleg echter uit woede over de stappen die de VS nemen tegen de, in de ogen van de Amerikanen, illegale financiële activiteiten.

Ook China is zwaar bezorgd over de raketproef. Het ministerie van buitenlandse zaken van China roept dringend op om samen een uitweg te zoeken. Het is nogal ongewoon dat China achter het standpunt van de VS gaat staan, aangezien zij de laatste bondgenoot van Noord-Korea is en zich zelden kritisch opstelt ten opzichte van het land. Het zou zeer opmerkelijk zijn als Noord-Korea zich niets van China zou aantrekken. Immers zijn ze dan internationaal gezien compleet geïsoleerd.

De VS worden al langer door Noord-Korea beschuldigd van spionage voor de noordoostkust. De VS hebben dit nooit ontkend maar dat dit nu tot een confrontatie gaat leiden is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. Overigens zouden de VS op dit moment onder andere spionagevluchten hebben uitgevoerd in de buurt van de lanceerinstallatie van de Taepodong-2, een langeafstandsraket die de VS kan bereiken.

Ook Japan houdt Noord-Korea in de gaten. Een aantal vliegtuigen en schepen is ingezet om informatie te verzamelen. De Japanse minister van defensie Fukushiro Nukaga zegt verder wel dat Japan op dit moment nog niet over gedetailleerde informatie over de militaire capaciteiten van Noord-Korea beschikt. De onderminister van buitenlandse zaken nuanceert de dreiging van Noord-Korea echter. Hij stelt dat niets erop wijst dat Noord-Korea de Taepodong-2 van een kernkop kan voorzien.

Met dank aan Iraqi_Lion voor de submit.