'Campagne Verdonk kent extreemrechtse kant'

Icoon PolitiekRita Verdonk, die in strijd is voor het lijsttrekkerschap van de VVD, kwam al eerder in het nieuws met haar "Regels zijn nu eenmaal regels"-standpunt. Dit omdat deze term volgens rechtsfilosoof Dorien Pessers rechtstreeks uit nazi-Duitsland stamde. Nu blijkt Rita Verdonk opnieuw gebruik te hebben gemaakt van een 'extreemrechtse' uitspraak.

Met de campagne-uitspraak: 'Ik ben niet links! Ik ben niet rechts! Maar ik ben rechtdoorzee!' van Rita Verdonk probeert de minister duidelijk te maken dat zij doet wat ze zegt. De uitspraak blijkt eerder gebruikt te zijn in het partijprogramma van De Nationale Alliante. In dat programma valt namelijk te lezen: "Niet links. Niet rechts. Maar rechtdoor, en rechtdoorzee! De Nationale Alliantie.". Dit bleek uit onderzoek van de weblog Belangeloos.com. De Nationale Alliantie staat bekend als een extreemrechtse partij.

Dat de tekst niet is overgenomen door de Nationale Alliantie is duidelijk, omdat zij de tekst al in 2004 publiceerden. Of Verdonk ervan op de hoogte was dat ook deze uitspraak een extreemrechts getinte kant kent is nog niet duidelijk.

Met dank aan justhg voor de submit.