Nederland in zwartboek Amnesty

Icoon AlgemeenVoor het eerst sinds negen jaar wordt Nederland in het Jaarboek van mensenrechtenwaakhond Amnesty International erbij gehaald. De organisatie is namelijk niet te spreken over de behandeling van asielzoekers en migranten in ons land vorig jaar. Daarbij wordt er onder meer gedoeld op de brand op Schiphol, waarbij destijds elf illegalen omkwamen. Ook vindt Amnesty de aangescherpte antiterrorismewetgeving geen vooruitgang.

Men moet aan deze vermelding echter niet te veel waarde hechten; op Denemarken en Luxemburg na staan alle EU-landen in het jaarboek genoteerd. Waar Amnesty voornamelijk over valt, is de terreur die is gepleegd in naam van de oorlog tegen het terrorisme. Algemeen secretaris Khan schrijft: "Het mensenrechtendebat wordt grotendeels overschaduwd door grove schendingen in Irak en Afghanistan, waar marteling en terreur elkaar naar de kroon steken."

Enkele landen in het Midden-Oosten hebben de strijd tegen het terrorisme benut om nieuwe wetten aan te nemen "die tot grove schendingen van de mensenrechten dreigden te leiden". Grootmachten als de Verenigde Staten en Groot-Brittannië worden beschuldigd van "het meten met twee maten".

Londen zegt het plegen van martelingen niet te gedogen, maar stuurt toch asielzoekers terug naar landen waar dergelijke praktijken niet ongewoon zijn. Ook de VS zeggen het verbod op martelingen en mishandelingen te handhaven, hoewel zij in Guantánamo Bay op Cuba gevangenen het recht tot de federale rechtbanken te ontzeggen.


Logo Amnesty International

Met dank aan hav0c en woessie voor de submit.