Veenendaal wil hondenpoep bestrijden met DNA-bank

Icoon Binnenlands De voorman van D66 in Veenendaal vindt vooral de hondenpoep in de straat Kerkwijk waar twee wethouders wonen een probleem worden. Er lopen in Veenendaal 3800 honden rond die dagelijks zorgen voor 150 gram poep per hond. Uit onderzoek bleek dat 45% niet wordt opgeruimd, waardoor 250 kilo illegale poep twee weken blijft liggen.

Van Meijer presenteert de oplossing van dit probleem in het rapport Stop Drollerantie! In het rapport staat dat de hondenbelasting afgeschaft moet worden, maar dat de hondenbezitter daar voor in de plaats de hond in de DNA-databank moet laten registreren. De honden moeten hiervan een penning dragen. Er zullen dan monsters van deze foute drollen door controleurs genomen worden, die volgens het expertisecentrum Genetic Counseling Services kunnen leiden naar de desbetreffende dader. Tot nu toe lukt het om drie van de vijf monsters thuis te brengen.

Van Meijer haalt steun uit het CBS-artikel, waarin staat dat hondenbazen geen poep opruimen omdat ze al belasting betalen. "Dit rechtvaardigt meer bureaucratie. Mijn plan wordt goedkoper als meer gemeenten meedoen. Voor je het weet is een nationaal probleem opgelost" aldus Michel van Meijer. Van Meijer snapt dat mensen "High tech" niet associŽren met hondenpoep, maar vindt het logisch de hondendrollen te bestrijden met een DNA-databank.

De grootste partij in Veenendaal, de ChristenUnie, zegt dat men verbaasd is over het plan, maar het wel verder zal bestuderen.

Met dank aan Aether voor de submit.