Vandalisme in Nederland neemt fors toe

vandalismeHet vandalisme in Nederland is het afgelopen jaar fors toegenomen. Scholen, auto's en bushokjes lijken nauwelijks meer veilig voor vernielzuchtigen, per dag werden er in 2005 gemiddeld zo'n 300 vernielingen geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers van de 25 Nederlandse politiekorpsen, verzameld in de jaarlijkse Misdaadmeter van het Algemeen Dagblad.

In totaal waren er 107.000 vernielingen, een stijging van 9 procent in vergelijking met 2004. Volgens de scholen in Nederland is de nood aan de man. Volgens Ton Duif, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders, vliegen soms zelfs tijdens de lessen de stenen door de ruiten. "En dat gebeurt niet alleen in Rotterdam-Zuid, maar ook in plaatsen als Geldrop", zegt Duif. "Het is verschrikkelijk dat meubilair, computers en boeken die met veel moeite zijn gekocht, gewoon worden gesloopt. Vandalisme moet eindelijk eens goed worden aangepakt, want het is al lang geen uit de hand gelopen kwajongenswerk meer."

Vandalen handelen uit verveling, omdat ze stoer willen doen of uit frustratie. Jongeren die worden betrapt krijgen vaak een taakstraf via Buro Halt. Volgens Duif biedt dit echter nauwelijks een oplossing van het probleem. Uit de Misdaadmeter blijkt dat in de Flevolandse gemeente Zeewolde de meeste autovernielingen plaatsvinden. Nederlek kent de meeste vernielingen aan openbare gebouwen.