Nederlanders gaan Loekasjenko de les lezen

Aleksandr LoekasjenkoNaar de oppositie in zijn eigen land wil hij niet luisteren, maar toch denkt een groepje van zeven Nederlandse studenten dat zij wel kunnen doordringen tot de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko (foto). De zeven zijn zaterdag vertrokken naar de voormalige Sovjet-staat om de 'laatste dictator van Europa' een brief aan te bieden.

De studenten willen hun zorgen uiten over de onregelmatigheden bij de verkiezingen en de daarop volgende arrestaties van demonstranten. Ook zullen ze bij aankomst maandag Loekasjenko oproepen de mensenrechten na te leven. De studenten uit verschillende politieke jongerenorganisaties vertrokken na een demonstratie zaterdag op het Amsterdamse Museumplein, bijgewoond door ruim honderd mensen.

De Nederlandse actievoerders willen hun brief persoonlijk aan Loekasjenko overhandigen. Of dat echter gaat lukken is nog maar de vraag. De Nederlandse europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) werd vorige week de toegang tot Wit-Rusland geweigerd, toen ze als waarnemer namens de Europese Unie de verkiezingen wilde bijwonen.