'Bavaria moet haar naam veranderen'

Icoon AlgemeenBavaria, of het in Brabant meer bekende 'bavje', zal waarschijnlijk zijn naam moeten veranderen. Hoewel Bavaria een beschermde merknaam is, blijkt het in strijd te zijn met EU-regels voor beschermde streeknamen. In 2004 oordeelde een rechter in MŁnchen al dat Bavaria zijn naam moet wijzigen. Bavaria is zowel de Engelse als de Latijnse naamgeving voor Beieren, het gebied rond de Duitse stad MŁnchen.

Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zette zich in Brussel tervergeefs in voor het behoud van de naam van het Brabantse bierbedrijf. Hij stemde als enige tegen een nieuwe versie van het EU-regelement voor geografische aanduidingen.

"Het kan niet zo zijn dat een gerenommeerd bierbedrijf zijn geregistreerde naam moet veranderen voor een streek. Het druist in tegen elk redelijk rechtsgevoel.", zei Veerman na afloop. De tegenstem van Veerman had geen effect aangezien alle andere ministers voor stemden. "We blijven met de Europese Commissie zoeken naar een oplossing", aldus Veerman.

Bavaria, gevestigd in het Brabantse Lieshout brouwt vijf miljoen hectoliter bier per jaar. Het gouden vocht wordt gedistribueerd naar meer dan honderd landen in de wereld, aldus de website van het familiebedrijf.

Update 18:38
De naam van Bavaria zal alleen in Beieren aangepast moeten worden, aldus de uitspraak van de rechter in 2004. Bavaria is al tegen de uitspraak in hoger beroep gegaan, waardoor deze is opgeschort.Met dank aan 1034247 voor de submit.