Ook Wilders met dood bedreigd om cartoons

Geert WildersGeert Wilders heeft, nadat hij op zijn website de Deense cartoons van de profeet Mohammed plaatste, in enkele dagen duizenden reacties gekregen. De meerderheid daarvan was volgens de politicus positief, maar bij de mails zaten ook enkele tientallen doodsbedreigingen. Hoewel het Kamerlid al vaker te maken had met bedreigingen, is hij geschrokken van het hoge aantal in relatief korte tijd.

"Dit heb ik nog nooit meegemaakt", verklaarde Wilders zondagavond. Hij zal, zoals inmiddels al gebruikelijk, van alle bedreigingen aangifte doen bij justitie. De voormalige VVD'er had, zoals hij zelf verklaarde, de omstreden spotprenten op z'n site gezet om de makers ervan een hart onder de riem te steken en op te komen voor de vrijheid van meningsuiting. Ook de Volkskrant en bijvoorbeeld FOK! hebben de cartoons inmiddels online staan.

Behalve dat de politicus online bedreigd werd, kreeg hij te maken met de radicaal-islamitische organisatie Hizb ut-Tahrir, die in Beverwijk, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam pamfletten uitdeelde met een waarschuwing tegen Wilders. "Het loopt uit de hand. Ik schrik er wel van. Maar ik heb er geen spijt van dat ik dit heb gedaan", reageerde het Kamerlid op de actie. Wilders is niet van plan de spotprenten van zijn website te halen. "Dan zou ik precies doen wat ze willen en dan zou ik geen knip voor de neus waard zijn."