'Driekwart NL'ers positief over immigranten'

PIM4EVER had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon EnquêteDriekwart van de Nederlanders zegt positief te zijn over de dagelijkse ervaringen met immigranten. Deze uitslag werd maandag gepresenteerd door het tijdschrift Reader's Digest, dat het onderzoek hield. De uitslag komt voort uit een onderzoek naar de tolerantie ten opzichte van immigranten onder inwoners van acht Europese landen. Alleen de Zwitsers (87%) en de Zweden (86%) hebben een nog positievere mening over immigranten dan de Nederlanders.

Tachtig procent van de Europese deelnemers vindt dat immigranten verplicht de taal, geschiedenis en cultuur van hun nieuwe thuisland moeten leren. Van de Nederlanders vindt negentig procent van de ondervraagden dit belangrijk. Bijna zestig procent van de Nederlandse ondervraagden is van mening dat islamitische vrouwen een hoofddoek mogen dragen naar school of werk. In Europa zijn minder ondervraagden het hier mee eens (50%).

Spanjaarden bleken het minst tolerant ten opzichte van immigranten. Dit heeft volgens Reader's Digest te maken met de aanslagen door moslimfundamentalisten in Madrid, die in maart 2004 aan 191 mensen het leven kostten.

Voor het onderzoek werden 7.820 Europeanen benaderd. Naast Zweden, Zwitsers en Nederlanders namen ook Belgen, Duitsers, Engelsen, Portugezen en Spanjaarden deel aan het onderzoek.