Schaatsen: Bos, Wennemars naar Spelen

Icoon SchaatsenJan Bos, Beorn Nijenhuis en Erben Wennemars mogen zich opmaken voor de Olympische Winterspelen. Ireen Wüst en Renate Groenewold kwalificeerden zich al voor een tweede afstand in Turijn.

Vandaag stonden er twee afstanden gepland: de 500 meter voor mannen en 3.000 meter voor vrouwen. Op het kortste nummer kwalificeerden Jan Bos, Beorn Nijenhuis en Erben Wennemars zich voor de Spelen. Gerard van Velde en Jacques de Koning eindigden ex aequo op plaats vier. Waarschijnlijk zal een skate-off als scherprechter tussen beide heren fungeren. Simon Kuipers was na één heat de snelste, maar moest door een liesblessure forfait geven voor de tweede run.

De vrouwen reden vanavond de 3.000 meter. Ireen Wüst was net als gisteren op de mijl de rapste. Wüst kwam met 4.04,33 bijna tot een baanrecord. De wereldkampioene junioren was niet genomineerd, maar kwalificeert zich dankzij haar winst toch voor de Spelen. Ook Renate Groenewold en Moniek Kleinsman verdedigen de Nederlandse eer op de 3 kilometer. Het duo had een nominatie op zak en een respectievelijk tweede en derde plaats was dus voldoende. Gretha Smit (vijfde) en Marja Vis (tiende) zijn de genomineerden die buiten de boot vallen.

Morgen komen de heren uit op twee afstanden: de 1.000 en 10.000 meter. De dames rijden de 500 meter.


Klik hier! voor een uitgebreider verslag van de 500 meter.

Klik hier! voor een uitgebreider verslag van de 3.000 meter.