'Amsterdamse Wallen moeten verdwijnen'

Lodewijk AsscherDe raamprostitutie in Amsterdam moet actief worden ontmoedigd. Dat is de mening van Lodewijk Asscher, fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad van Amsterdam. De 31-jarige Asscher ziet 'liever een toeristenattractie minder dan medeplichtigheid aan misbruik van vrouwen'. De politicus deponeerde zijn mening in zijn vandaag gepresenteerde boek 'Nieuw Amsterdam'.

In het boek geeft Asscher een toekomstvisie over de ideale stad in 2020. Volgens de politicus hoeft de stad niet trots te zijn op de rosse buurt "als we weten dat de raamprostitutie in Amsterdam in handen is van een klein aantal criminelen, als we weten dat voor een flink aantal vrouwen een achtergrond van gedwongen prostitutie speelt en als we weten dat Amsterdam voor veel loverboys een gouden afzetmarkt is." Vrouwen die in de prostitutie willen werken, zouden ook prima terecht kunnen in sekshuizen en bordelen buiten de Wallen.

Eerder gaf Asschers fractiegenoot Karina Schaapman, nota bene een voormalige prostituée, al in een boek haar ongezouten mening over hoerenlopen. Zij stelde in januari 2004 dat prostitutie gelijkstaat aan onderdrukking en verkrachting. In Arnhem werd vorige week na tien jaar juridische strijd met seksexploitanten besloten dat raamprostitutie in het roemruchte Spijkerkwartier vanaf 4 januari verboden zal zijn.