Geluid jaagt hangjongeren bij winkels weg

Icoon OpmerkelijkDe 39-jarige Stapleton uit Barry, Wales heeft dť oplossing bedacht om hanggroepjongeren voor winkels weg te jagen: een hoog, pulserend geluid op een frequentie die voor mensen boven de twintig, dertig, vaak niet te horen valt. Het idee kreeg hij bij een bezoek aan z'n vaders fabriek toen hij twaalf jaar oud was. Hij klaagde over het geluid terwijl de mensen om hem heen hem aankeken alsof hij gek geworden was, zij hoorden immers niets.

Onderzoek wijst uit dat naarmate men ouder wordt, het vermogen om hogere frequenties te horen minder wordt. Gebaseerd op dit principe ontwikkelde Stapleton de Mosquito. Een apparaatje dat een geluid voortbrengt dat na een paar minuten zo irritant is dat je gewoon weg wilt. De lokale jeugd omschrijft het geluid als enorm irritant en hebben de eigenaar gevraagd het uit te zetten, nu komen ze er slechts nog om te winkelen en gaan daarna weer weg.

Sinds een rapportage in een vakblad heeft de uitvinder enkele honderden verzoeken gehad voor zo'n apparaatje, niet alleen voor winkels maar ook voor andere plekken waar jongeren rondhangen en overlast veroorzaken.