Voetbal: Uitslag FC Thun - Ajax

Icoon Champions LeagueAjax staat op de drempel van de achtste finales van de Champions League. De Amsterdammers wonnen met 2-4 van FC Thun. Na de reguliere speeltijd stond het nog 2-2, maar dankzij treffers van De Jong en Boukhari in blessuretijd pakte Ajax een cruciale zege.

Ajax startte opnieuw met Yannis Anastasiou in de basis. De Griek trof vijftien dagen geleden tweemaal doel in de thuiswedstrijd tegen FC Thun en steeg daarmee in de hiŽrarchie der Ajax-spitsen. Danny Blind had verder een basisplaats ingeruimd voor John Heitinga, die de geblesseerde Hatem Trabelsi afloste. Ten opzichte van het competitieduel met SC Heerenveen (0-0) keerde Wesley Sneijder terug in de basis. De middenvelder was geschorst voor de ontmoeting met de Friezen. FC Thun startte op papier zeer verdedigend, met Lustrinelli als enige echte spits. De confrontatie vond trouwens plaats in Bern, omdat het stadion van Thun niet geschikt werd geacht voor Champions League voetbal.

In het sfeervolle onderkomen van Young Boys nam Ajax het initiatief in handen. Periodes van langbalbezit mondden echter niet uit in doelgevaar. Aan de andere kant was dat wel het geval: Lustrinelli stond tweemaal compleet ongedekt in het strafschopgebied, maar faalde in de afwerking. Maduro en Grygera waren de Zwitser volledig uit het oog verloren. Ajax ontsnapte even later opnieuw toen Milicevic na een klutssituatie vanuit kansrijke positie een totaal mislukt schot afleverde.

Waar Thun dus al aardig wat kansen om zeep had geholpen, sloeg Ajax meteen toe bij de eerste de beste grote mogelijkheid. Emanuelson zette vanaf links prachtig voor op Anastasiou, die zijn inzet zag worden gepareerd door keeper Jakupovic. Sneijder stond klaar om vanaf veertien meter keihard de rebound in te schieten: 0-1. De openingstreffer leidde wat onrust in bij Thun, maar Ajax kon niet doordrukken. Na verloop van tijd kwam de Zwitserse subtopper over de schrik heen, zonder dat dit overigens leidde tot veel gevaar. Omdat Ajax wat slordiger werd in de passing leverde het duel aan kwaliteit in. Wel kregen de Amsterdammers een aantal grote kansen bij het scheiden van de markt voor rust. Maduro raakte van ver de paal, De Jong schoot voorlangs na een aanval en Sneijder schoot net naast.

De tweede helft begon zoals het eerste bedrijf eindigde: met een drukkend Ajax. Sneijder was de protagonist in deze fase van Ajax-dominantie. De Utrechter gleed een rebound net naast, nadat Babel zich eindelijk manifesteerde. Toch was het niet Ajax, maar Thun dat scoorde. Adriano bereikte Lustrinelli, die Stekelenburg verschalkte. Andermaal zag de rugdekking van Ajax er matig uit. Een mooie aanval bracht Ajax weer aan de leiding. De Jong wist knap Babel te bereiken. Babel zette vervolgens voor en Anastasiou troefde zijn bewaker Deumi af voor de 1-2.

Thun versaagde niet en poogde Ajax onder druk te zetten. Nadat Ajax niet scherp handelde tijdens de vele countermogelijkheden maakte de Zwitserse provincieclub opnieuw gelijk. Een schot van Aegerter werd slecht verwerkt door de Ajax-defensie en Adriano profiteerde vanuit de scrimmage. Thun ontsnapte kort hierna tot tweemaal toe aan een rode kaart. Babel kon als zijnde een doorgebroken speler worden geÔnterpreteerd en Sneijder kreeg een elleboogstoot van Hodzic te verwerken. De Zwitserse formatie ging voor de ultieme stunt en was via Lustrinelli daar zeer dichtbij: van zo'n drie meter kopte de spits in vrije positie naast.

In de laatste minuten leek een remise onontkoombaar, maar Ajax scoorde plots tweemaal in de blessuretijd. Na een mooie aanval scoorde De Jong met zijn linkerbeen van ongeveer zeventien meter. Steven Pienaar legde de bal knap klaar. Een gedemoraliseerd Thun kon niet nog eens terugkomen en Boukhari maakte de allesbeslissende 2-4, opnieuw na voorbereidend werk van Steven Pienaar.

De zege van Ajax doorbreekt een uiterst negatieve serie. Tot vanavond wisten de Amsterdammers elf achtereenvolgende Champions League wedstrijden op vreemd terrein niet in winst om te zetten. In de andere wedstrijd in poule B versloeg Arsenal met 3-0 Sparta Praag. The Gunners zijn inmiddels zeker van de achtste finales. Robin van Persie viel 24 minuten voor tijd in en scoorde de tweede en derde treffer.


Stand Poule B:
1. Arsenal 4-12 (9-2)
2. Ajax 4-7 (8-5)
3. FC Thun 4-3 (4-8)
4. Sparta Praag 4-1 (1-7)