Televisieactie Pakistan levert 21 miljoen euro op

Giro 800800De televisieactie van woensdagavond ten bate van de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan heeft ruim 21 miljoen euro opgeleverd. Dit bedrag kwam binnen tijdens de uitzending. Het live-programma dat te bekijken was op Nederland 2 werd opgezet rond een benefietwedstrijd in Rotterdam tussen de hockeyers van het Nederlandse herenteam en een wereldelftal met onder andere Pakistaanse en Indische spelers. Er werd hierbij 925.126 euro opgehaald.

Bij de wedstrijd waren enkele duizenden bezoekers aanwezig, onder wie ook kroonprins Willem-Alexander. Hij heeft de mensen opgeroepen om nogmaals geld te storten op gironummer 800800 van de Samenwerkende Hulporganisaties. Naast de kroonprins waren ook de burgemeesters Opstelten (Rotterdam) en Vreeman (Tilburg) aanwezig. Tijdens de rust bracht Lee Towers enkele liedjes ten gehore. De wedstrijd resulteerde overigens in 7-4 in het voordeel van de Nederlandse heren.

Minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking vertelde tijdens de wedstrijd dat ze 5 miljoen euro extra beschikbaar stelt voor de slachtoffers. Het geld komt terecht in de vorm van onderwijs aan de kinderen die door de aardbeving niet naar school kunnen. Het kabinet zelf geeft 17 miljoen euro aan noodhulp in het gebied en het ministerie van Defensie geeft vijfhonderd tenten en een veldhospitaal. Het totaalbedrag van de regering komt daarmee ook nog eens boven de 20 miljoen euro uit.