'Samir A. te hardhandig aangehouden'

De Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden (EORG) heeft het ministerie van Justitie om opheldering gevraagd inzake de arrestatie gisteren van de radicale moslim Samir A. Volgens de EORG is daarbij buitensporig veel geweld gebruikt. EORG-woordvoerder Pieter Vleeming: ''Samir is van de trap geduwd en zo stevig geboeid, dat hij zichtbare striemen op zijn armen en benen heeft staan, terwijl hij zich niet tegen zijn aanhouding heeft verzet.''

A. werd vrijdag in Leiden (en niet in zijn woning in Den Haag zoals EORG op haar website meldt) opgepakt door een Bijzondere Bijstandseenheid (BBE), de antiterreureenheid van het Korps Mariniers. Hij was met een paar medeleerlingen op weg naar zijn school, alwaar hij een opleiding tot medisch laborant volgt. Zijn advocaat Victor Koppe liet gisteren op tv al weten dat Samir bij de arrestatie stevig was aangepakt.

Vleeming vindt het onbegrijpelijk dat A. is opgepakt door een BBE: ''Dit arrestatieteam bestaat uit hele stevige jongens, terwijl Samir al meerder keren is vrijgesproken. Deelname van de BBE is gewoon show.''

Het ministerie van Justitie wilde niet reageren, omdat Samir nog geen reguliere aangifte heeft gedaan bij de politie.

Jermaine W.
Gisteren werd overigens ook Hofstadgroepverdachte Jermaine W. opgepakt, de broer van Jason W.

Jermaine werd in mei vrijgelaten omdat men te weinig bewijs tegen hem had. Dagblad Trouw meldt vandaag dat de half-Amerikaans, half-Nederlandse Jermaine eind mei samen met Samir op bezoek is geweest bij zijn broer Jason. Volgens het dagblad gingen de twee sindsdien steeds meer met elkaar om. Jermaine zou de geradicaliseerde Samir zien als iemand die 'verder' is dan hij in het geloof.

Vandaag werd verder bekend gemaakt dat bij een huiszoeking in de woning van Samir te Den Haag geen wapens zijn aangetroffen. Wel vond men twee gasmaskers en een tas met bivakmutsen; deze attributen zijn op zich niet strafbaar.


Samir A. als 17-jarige (boven) en als 18-jarige toen hij dit jaar een fotograaf neersloeg