Gemeente jaagt op winnaars Postcodeloterij

janique had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsDe gemeente Delfzijl waarschuwt winnaars in de Postcodeloterij dat de gewonnen prijzen van invloed kunnen zijn op de hoogte van de uitkeringen. In de Groningse gemeente viel enkele weken geleden een wijkprijs, waarbij 550 personen een geldbedrag wonnen. In Tuikwerd, de wijk in kwestie, wonen volgens een gemeentewoordvoerder de meeste Delfzijlse uitkeringsgerechtigden.

"Een alleenstaande uitkeringsgerechtigde mag ruim 5000 euro vermogen hebben. Gezinnen 10.000. Wanneer het vermogen na het innen van de prijs boven die som uitkomt, vervalt het recht op een uitkering", stelt H. Wijnstok van Sociale Zaken. Winnaars moeten eerst hun prijs 'opeten', voordat ze opnieuw in aanmerking komen voor een uitkering. Daarbij wordt tevens gelet op de besteding van het geld. "Er wordt onderzocht of het geld niet aan onnuttige zaken is besteed. Als dat wel zo is, kan de uitkering lager uitvallen of helemaal uitblijven", aldus Wijnstok.

De gemeente roept prijswinnaars op de consequenties met de Sociale Dienst te bespreken. Volgens Wijnstok kan de gemeente gegevens opvragen bij de Postcodeloterij over adressen van de winnaars, en is er tevens inzicht in belastingafdracht zodat verzwijgen geen zin heeft. Behalve de gemeente kijkt ook de politie begerig naar het prijzengeld. "Ik kan me voorstellen dat er extra attentie is voor mensen met veel onbetaalde boetes", aldus politiewoordvoerder Sjabbo Smedes.