Iraanse homo's opgehangen

Icoon Buitenlands nieuws In Iran zijn onlangs twee jongens opgehangen, omdat ze seks met elkaar hebben gehad. De twee, in de leeftijd van negentien en zeventien jaar, zaten voor de voltrekking van het doodsvonnis ruim een jaar in voorarrest. Volgens hun advocaat zijn ze in die tijd uitgebreid zijn gefolterd en mishandeld. Ze kregen onder meer 228 zweepslagen.

Mensenrechtenorganisaties schatten dat sinds het begin van het streng islamitische regime in 1979 meer dan 4.000 homo's en lesbiennes om het leven zijn gebracht. Peter Thatchell van de Britse homobelangenvereniging OutRage vindt dat het hoog tijd wordt dat de westerse wereld in actie komt.

Daarover zegt hij: "Iran moet worden erkend als een paria-staat en als zodanig worden behandeld. Het is ťťn grote openluchtgevangenis. Wij roepen alle landen op hun diplomatieke banden met dit regime te verbreken en handelssancties in te stellen."

Andere sites melden dat Iran de twee de doodstraf heeft laten voltrekken, omdat ze ook een dertienjarige jongen zouden hebben verkracht. De jongens werden publiekelijk op een plein in Mashhad opgehangen.
Foto's van vlak voor de ophanging