Hollywood 9/11 film in de maak

WTC Eerder dit jaar meldden we al dat Hollywoods gevoeligheid over het onderwerp 9/11 op begint te raken, nu is de aankondiging van de eerste grote Hollywood productie over de terreuraanslagen een feit. Oliver Stone (JFK, Natural Born Killers) is bezig met een film waarin Nicolas Cage (Face/Off, Leaving Las Vegas) de hoofdrol speelt. De film draait om de redding van de politieagenten Will Jimeno en John McLoughlin uit de puinhopen van het World Trade Center, en is volgend jaar klaar.

De politieagenten waren na de aanslagen het brandende gebouw in gerend om mensen te redden, en werden onder het puin bedolven toen de Twin Towers instortten. Uiteindelijk waren ze de laatste twee die van Ground Zero werden gered, toen reddingswerkers ze wisten te bereiken vlak voordat hun zuurstofvoorraad op was.

Scenariste Andrea Berloff maakte een draaiboek van het verhaal van de agenten waarin ze het perspectief laat switchen van de agenten naar hun in onzekerheid verkerende families en de reddingswerkers. Oliver Stone spreekt van een eenvoudig en emotioneel script. "Het wordt een ernstige terugblik op wat er gebeurd is, en is op een heilzame manier hartstochtelijk. Het laat de helden van ons land zien maar is internationaal in zijn menselijkheid", aldus Stone. McLoughlin valt hem bij:"Er moet verteld worden hoe deze verschrikkelijke tragedie Amerikanen en de wereld samenbracht om de mensen te helpen die het nodig hadden. De filmmakers zijn met een buitengewone poging bezig die verhalen te vertellen, en ook de verhalen van degenen die niet meer onder ons zijn."


Nicolas Cage als politieagent