'Soldaten slachtten tamme konijnen af'

Esposa en dddour hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsMilitairen van het 17e Pantser Infanterie Bataljon uit Oirschot hebben eind juni in de Ardennen een bloedbad veroorzaakt onder 150 tamme konijnen. Dat beweren de Dierenbescherming en de Partij voor de Dieren. De rekruten werd opgedragen de konijnen te doden en op te eten, 'als oefening voor oorlogstijd'. Ze hadden echter geen idee hoe ze dit moesten aanpakken.

"De konijnen werden op de kop geslagen met geweerkolven en houten stokken, maar niet alle konijnen raakten bewusteloos. Toen het mes erin werd gezet, was het gegil van de konijnen tientallen meters verder nog te horen", meldt een aanwezige, die anoniem wil blijven uit angst voor represailles. De Partij voor de Dieren heeft in een brief aan minister Kamp van Defensie om opheldering gevraagd. Volgens de partij kregen militairen die weigerden aan de oefening deel te nemen een boete opgelegd.

Een woordvoerder van Defensie ontkent de aantijgingen. "Niemand wordt gedwongen een konijn te slachten. Geweren zijn bij het slachten niet aanwezig en iedere militair krijgt een theorieopleiding voordat er wordt geslacht", aldus de zegsman. Volgens hem is het slachten van dieren onderdeel van de vorming van rekruten, en maakt het deel uit van de cursus 'overleven op het gevechtsveld'. Het zelf vangen van de konijnen leren de soldaten daarbij overigens niet. De Dierenbescherming vindt dat er sowieso een einde moet komen aan deze training. "Het is strafbaar om dieren bewust leed toe te brengen", meent woordvoerder Niels Dorland. "Ik geloof niet dat deze training essentieel is voor de militairen. Het lijkt er eerder op dat ze door het doden van konijnen wordt geleerd geen watje te zijn."