Memín Pinguín wekt toorn Amerikanen

Memín PinguínHet verschijnen van het stripfiguurtje Memín Pinguín op twee Mexicaanse postzegels heeft de woede van een aantal zwarte Amerikaanse prominenten gewekt. Zo eist politicus Jesse Jackson van president George Bush dat hij druk uitoefent op de Amerikaanse zuiderburen om de postzegels uit de handel te nemen. De Mexicanen halen hun schouders op over 'de affaire'.

Dat de kwestie de aandacht heeft van de Amerikaanse regering blijkt uit de woorden van de nationale veiligheidsadviseur Stephen Hadley. "Het is volstrekt ongepast en wij hebben dit duidelijk gemaakt aan Mexico", zei Hadley op een persconferentie, waar na onderwerpen als Irak, het anti-terreurbeleid en Afghanistan Memín Pinguín ter sprake kwam. Woordvoerder Scott McClellan oordeelde negatief over de Mexicaanse zegels. "Deze racistische stereotypen zijn beledigend en de Mexicaanse regering zou dat moeten beseffen. Voor deze afbeeldingen is geen plaats in de moderne wereld", verklaarde McClellan.

De Amerikanen moeten niet zeuren, zo denkt Mexico over de commotie in de Verenigde Staten. Immers, de Mexicanen maken zich ook niet druk over Speedy González, de Mexicaanse muis die sinds de jaren vijftig over het Amerikaanse witte doek struint. Overigens is de stripfiguur Memín Pinguín niet bepaald nieuw. De karikatuur bestaat al sinds de jaren veertig.