Anti-Joodse film blijft gewoon te koop

De omstreden Iraanse film 'Zahra's blauwe ogen' (Zahra's Blue Eyes) blijft gewoon verkocht worden in de Turkse moskeeën die aangesloten zijn bij de Nederlands Islamitische Federatie (NIF). De film draait om een Palestijns meisje. Zij wordt door Israëlische militairen ontvoerd om haar ogen te kunnen transplanteren om zo een blind joods jongetje weer te kunnen laten zien. Op de vlucht voor haar belagers wordt ze verraden door een Israëlische taxichauffeur die daar veel geld voor opstrijkt. De film eindigt met een zelfmoordaanslag op de Joodse ontvoerders.

Naast onvervalste propaganda tegen de staat Israël, wat niet bij de wet verboden is, druipt van de film volgens deskundigen in sommige scènes het antisemitisme af, wat wél onder het bereik van de strafwet valt. Het Openbaar Ministerie liet vorige week weten dat de film ''haar belangstelling'' geniet, maar heeft nog geen actie aangekondigd.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) deed afgelopen vrijdag een beroep op het ''fatsoen'' van de moskeeën. De film van Iraanse makelij is volgens het CIDI namelijk een opeenstapeling van antisemitische vooroordelen. NIF-voorzitter Mehmet Yaramis heeft echter laten weten dat de verkoop van de film, die in het Turks is nagesynchroniseerd, in haar moskeeën gewoon doorgaat zolang er geen wettelijk verbod bestaat. ''De film is hooguit emotioneel en gewelddadig'', aldus Yaramis. De organisatie van Turkse moslims Milli Görüs kondigde eerder wel een verbod af op de verkoop van de dvd's met de film.

CIDI-directeur Ronny Naftaniël overweegt aangifte te gaan doen tegen de NIF.


Scène uit 'Zahra's blue Eyes''

-
Meer over Zahra's Blue Eyes vind je onder meer hier en hier.