Ouders binden baby's en peuters vast in bed

Icoon Algemeen nieuwsOngeveer tien procent van de Nederlandse ouders binden hun baby of jonge kind vast in bed. Hiermee willen ze bijvoorbeeld voorkomen dat een baby op de buik rolt, wat de kans op wiegendood verhoogt. Volgens de stichting Consument en Veiligheid is het vastbinden echter levensgevaarlijk. Per jaar overlijden minimaal zes kinderen doordat ze in bed verstrikt raken.

Ouders van peuters zijn vaak bang dat dat het kind uit het ledikant valt en verkeerd terecht komt. Iets oudere kinderen zouden 's nachts rond kunnen gaan dwalen in huis en ongelukken veroorzaken. Baby's en kinderen worden vastgebonden met riempjes of sjaals die door een slaapzak worden gestoken. Ook worden er zogeheten dekenklemmen gebruikt.

"Het is echt gevaarlijk. Er zijn vastgebonden kinderen geweest die zich met matras en al omdraaiden, klem kwamen te zitten en stikten", meent Kees Meijer van Consument en Veiligheid. "Ouders zijn zo angstig voor wiegendood, dat ze een ander gevaar op de koop toenemen." De stichting wil nog deze maand een campagne beginnen om het vastbinden tegen te gaan.