'Schapenseks-verhaal ronduit flauwekul'

Een 17-jarige jongen uit het Friese Lioessens die drie dagen in de cel heeft gezeten wegens mishandeling van de 50-jarige boer Jan Minnema ontkent in het Algemeen Dagblad dat hij en zijn maten seks met een schaap wilden hebben. Volgens hem is de boer zelf de aanstichter van de vechtpartij en gedroeg hij zich agressief: ''Niemand in het dorp doet zo vreemd als Minnema. Een week eerder had hij ons ook al bedreigd. We stonden gewoon in de sloot te pissen. Dat doen we al acht jaar. Hij zei dat hij ons het ziekenhuis in zou slaan. Het verhaal over schapenseks is ronduit flauwekul''.

Vorige week werd de 17-jarige knaap samen met twee vrienden van 19 en 21 jaar gearresteerd op verdenking Minnema zwaar te hebben mishandeld, nadat hij commentaar had geleverd op hun gedrag bij jeugdhonk De Barracuda. Het -tot aan het incident gedoogde- honk grenst aan het weiland van boer Minnema. Voorlopig moet de plaatselijke jeugd het echter zonder de ontmoetingsplaats stellen, want op last van de gemeente zijn de deuren op slot gegaan. Het honk komt ook zeker niet op die plaats terug, zo heeft de burgemeester al laten weten.

De lezing van boer Minnema staat overigens haaks op die van de jongeren. Het honk is volgens hem een vrijplaats: ''Soms zijn er feesten waar 200 man komen. Ze zuipen als kamelen die een maand zonder water in de woestijn hebben gelopen, ze gebruiken drugs, hebben er seks en halen de meest smerige dingen uit. Bijna 80 kratten bier kwamen bij de ontruiming uit de feestkeet tevoorschijn. Ik erger me al jaren aan het gedrag van de dorpsjeugd en vorige week maandag liep het volledig uit de hand.''

Eén van de jongeren achtervolgde op het land van Minnema een schaap en riep luidkeels dat hij seks met het dier wilde, luidt de lezing van Minnema. Volgens de verklaring van de politie werd Minnema, voordat hij het gesprek kon aangaan, te grazen genomen. Eén jongen hield hem in een houdgreep en twee anderen schopten en sloegen er op los. Twintig anderen stonden erbij te joelen. ''Wanneer mijn buurman er niet tussen was gesprongen, was ik nu dood geweest'', zo zegt Minnema in het AD.

De schaamte in het dorp over het gebeuren is groot. Heel Lioessens zou zich het liefst in stilzwijgen hullen, uit schaamte over de mishandeling, uit vrees voor een slechte naam of wellicht uit angst voor represailles van de jeugd. Wel is men het erover eens dat praten met elkaar de enige oplossing is om de kou uit de lucht te halen. Zo ook de 17-jarige verdachte: ''Hoe het verder moet in het dorp? Praten, denk ik. Want zo kunnen we niet verder.''


Het jeugdhonk, hier nog in aanbouw

Foto afkomstig van de site van De Barracuda.