Schadeclaim vanwege 'te dure' euro

myst123 en pberends hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon economisch nieuwsDe bekendmaking dat de gulden te goedkoop is ingewisseld voor de euro is bij een aantal mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Twee mannen uit Rijswijk en Voorburg gaan een stichting oprichten, die burgers moet gaan helpen bij het indienen van een schadeclaim tegen de staat. Dit in verband met geleden schade bij de invoering van de euro

Bij de invoering van de euro in januari 2002 was de wisselkoers bepaald op 2,20371 gulden voor 1 euro. Die koers lag echter te hoog en had rond de 2 gulden moeten zijn. De overheid erkende een wisselverlies van vijf tot tien procent, maar de stichting stelt dat het verlies kan oplopen tot wel twintig procent. Op de website van de initiatiefnemers kunnen bezoekers berekenen hoeveel wisselverlies ze hebben geleden op bijvoorbeeld hun spaargeld.

Vanaf 12 mei kunnen mensen die zich ook benadeeld voelen zich aanmelden bij de stichting. Als ze ook daadwerkelijk mee willen doen aan het indienen van een schadeclaim dienen ze 50 euro te betalen. De advocaat van de initiatiefnemers, mr. P. van Eijk roept burgers op massaal mee te doen.

Hoogleraar Financiering C. Kool, verbonden aan de Utrecht School of Economics, onderdeel van de Universiteit van Utrecht, reageerde vrijdag op het initiatief. Hij benadrukt dat er niet alleen maar nadelen aan de hoge wisselkoers zitten. "Het contante geld dat consumenten op een spaarrekening hadden staan, is bij de omwisseling naar euro's in waarde verminderd. Maar mensen met flinke schulden, onder wie ook huiseigenaren met een forse hypotheek, zagen hun financiŽle verplichtingen in reŽle termen omlaag gaan."

Kool durft niet in te schatten of het initiatief succesvol zal zijn. "Ik ben econoom en geen jurist. Maar als de minister van FinanciŽn een wisselkoers vaststelt in overleg met De Nederlandsche Bank, houdt hij daarbij rekeningen met de gevolgen voor het land en zijn burgers."