Burgemeester Venray bezoekt moskee na vechtpartij

Icoon Binnenlands nieuwsDe burgemeester van Venray, J. Waals (CDA), heeft zondagmiddag een bezoek gebracht aan de Turkse moskee waar zaterdagavond een massale vechtpartij plaatsvond tussen twintig Lonsdale-jongeren en zestig mensen van Turkse afkomst. Na de vechtpartij hield de politie een 33-jarige man uit Belfeld en een 21-jarige man uit Zwolle aan.

Volgens de burgemeester was de Lonsdale-groep afgekomen op een hardcorefeest dat in Venray gehouden werd. "De jongeren hebben zich zaterdagmiddag ingedronken waarna de situatie escaleerde", aldus Waals. "De Turkse gemeenschap wil graag in gesprek met de groep Lonsdale-jongeren". De burgemeester heeft toegezegd daar in te bemiddelen.

Het incident in Venray staat niet op zichzelf. Eerder bleek al dat Lonsdale-jongeren in hoog tempo radicaliseren. Ook in Uden staan er gesprekken met 'risicojongeren' op de agenda. De politie probeert al langer door gesprekken het langslepende conflict tegen te gaan. De burgemeester zei het merk 'Lonsdale' niet te willen verbieden, zoals de gemeente Uden van plan is. "Het verbieden van alleen het merk heeft weinig zin. Dat escaleert alleen maar", betoogde Waals.

'Bied Lonsdale-jeugd reisje Lijnbaan aan'
"Lonsdale-jongeren uit de provincie zouden een reisje naar de Rotterdamse binnenstad aangeboden moeten krijgen", zegt Gť Grubben van het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie. "Dan worden ze overdonderd door de vele allochtonen en zijn ze snel hun grote mond kwijt." Volgens Grubben zit er geen organisatie of ideologie achter en is er daarom geen sprake van rechts-extremisme. "Dat ze zich dan op moslims storten, komt door angst voor de islam en voor het verlies van 'hun' plek in het dorp. In de Randstad speelt dit niet zo. Logisch, daar zijn allochtonen vaak in de meerderheid en pas je wel op."