FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 4 april 2005

Gokkers zien Italiaanse of Nigeriaanse paus

Icoon opmerkelijk nieuwsDe kardinalen Dionigi Tettamanzi (71) uit Italië en Francis Arinze (72) uit Nigeria zijn de belangrijkste kandidaten om paus Johannes Paulus II op te volgen. Als je tenminste de Ierse wedkantoren mag geloven. Bij een benoeming van één van beide geestelijken wordt voor elke vier euro vijftien euro uitbetaald.

In het gokbeluste en rooms-katholieke Ierland hebben al meer dan vijfduizend personen geld ingezet op de volgende paus. Mocht de keuze op Arinze vallen dan zou hij de eerste zwarte paus worden. Het leger concurrenten is echter groot. Een wedje op Oscar Andres Rodriguez Maradiaga (62) uit Honduras levert de goklustige bij een inleg van vier euro 22 euro op. Voor de Duitser Joseph Ratzinger (77) en de Braziliaan Claudio Hummes (70) krijg je 32 euro op een zelfde inleg.

Of de Nederlandse kardinaal Ad Simonis (73) ook genoemd wordt is niet bekend. Insiders verwachten echter niet dat de aartsbisschop van Utrecht enige kans maakt.

Dionigi Tettamanzi (71)Francis Arinze (72)
Gokkers zien Tettamanzi (links) of Arinze als nieuwe paus

Voetbal: Champions League blijft bij NOS

geldropse_polleke en JahWe hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Media nieuwsDe NOS meldt de uitzendrechten van Champions League voor de komende jaren te hebben verworven. Ook Talpa en SBS6 wilden de uitzendrechten graag hebben. Tot en met het seizoen 2008/2009 kan de NOS de wedstrijden uit de Champions League uitzenden.

Na het verlies van de rechten van de Eredivisie was het voor de NOS van groot belang om de rechten voor de Champions League te behouden. Omdat ook Talpa van John de Mol en SBS6 graag de rechten wilden hebben, ontstond er een nieuwe strijd. De NOS meldt nu die strijd om de uitzendrechten te hebben gewonnen.

-
Meer sportnieuws lees je op FOK!Sport!!

Homohuwelijk even stabiel als heteroverbintenis

Icoon Algemeen nieuwsHet homohuwelijk blijkt net zo stabiel als een echtelijke verbintenis van hetero's. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sinds de invoering van het homohuwelijk zijn ten minste 63 homoseksuele paren gescheiden. Dat is ongeveer één procent.

Sinds april 2001 kunnen twee vrouwen of twee mannen in Nederland trouwen. Uit cijfers tot en met 2003 blijkt dat 41 vrouwen- en 22 mannenparen in die periode weer uit elkaar gingen. René van Soeren van het COC is enigszins verrast door de cijfers. "Ik dacht dat de relaties wat stabieler zouden zijn. We hebben immers zo lang voor dat huwelijksrecht gevochten, dat de meeste stellen er heel bewust voor gekozen hebben. Die waren al erg lang bij elkaar en konden hun liefde eindelijk met een officiële trouwerij bezegelen", aldus Van Soeren.

Bij heterohuwelijken loopt vroeg of laat ongeveer dertig procent van de verbintenissen op de klippen. Van Soeren verwacht dat dit ook voor homo's zal gelden. "Hoe normaler het wordt om te trouwen, des te gemakkelijker zullen homoseksuelen in het huwelijksbootje stappen. Dan krijg je ook ondoordachte of spontane acties."

'Directeur Van Eijden stapt op bij Ajax'

Icoon Sport nieuwsEen vertrek van Arie van Eijden bij Ajax lijkt op komst. Journaliste Barbara Barend meldde in het programma Godenzonen op de Amsterdamse TV-zender AT5 dat de algemeen directeur opstapt zodra er een opvolger is gevonden. Barend heeft dit van drie bronnen vernomen. Ajax wilde niet reageren op het bericht.

Van Eijden ligt sinds het vertrek van trainer Ronald Koeman zwaar onder vuur. Een deel van de fans houdt de algemeen directeur verantwoordelijk voor de slechte periode bij Ajax en vraagt al enige tijd om zijn vertrek.

Van Eijden trad in 2000 in dienst als algemeen directeur. Van 1977 tot en met 1995 was hij al in diverse functies aan Ajax verbonden. Vanaf 1997 tot 2000 was Van Eijden werkzaam als directeur betaald voetbal.

-
Meer sportnieuws lees je op FOK!Sport!!

Karel van de Graaf woedend op NOS

Icoon Media nieuwsTwee Vandaag-presentator Karel van de Graaf reageerde zaterdag woedend toen zijn actualiteitenprogramma zonder overleg werd onderbroken door een extra NOS-journaal. In het nieuws werd een update gegeven van de gezondheidstoestand van de paus, die op dat moment nog niet overleden was.

Het actualiteitenprogramma stond op het punt over te schakelen naar het D66-congres in Den Haag, waar partijleider Boris Dittrich klaarstond voor een interview. Dittrich bleef laconiek op het uitstel. "Ach meneer Van de Graaf. Ik ben al heel wat gewend van de publieke omroep", stelde de D66'er. Van de Graaf deed echter geen moeite voor de camera's zijn woede te verbergen. "Ik heb geen zin dit ongemanierde gedrag goed te te praten", fulmineerde de AVRO-presentator, die de NOS verweet hem 'zomaar van de zender te sodemieteren'.

De NOS stelde later dat het voorval op een misverstand berustte. De eindregie had geprobeerd contact te leggen met Twee Vandaag, maar wendde zich tot de verkeerde studio. Toen er geen antwoord kwam besloot men toch het programma te onderbreken. Iedereen op de redactie van het Journaal 'schrok zich te pletter' toen er werd ingebroken in de uitzending, zo stelde een woordvoerder.

Miller, Davis spelers van de week

Indiana Pacers' Reggie Miller en Golden State Warriors' Baron Davis zijn uitgeroepen tot spelers van de week voor respectievelijk de Eastern en Western Conference.

Reggie Miller en de Pacers bleven ongeslagen deze week, zij wonnen alle drie hun duels. Gemiddeld maakte hij 21.7 punten met een schotpercentage van 52.4%, 3.0 rebounds en 2.7 assists. In de wedstrijd tegen de Miami Heat scoorde Miller 31 punten. De Pacers wonnen verder van Milwaukee en Washington.

Ook Davis hielp zijn team naar een ongeslagen reeks, de Warriors wonnen alle vier hun duels. Gemiddeld maakte hij 22.3 punten (47.1%), 10.3 assists en 5.3 assists. De Warriors wonnen van New York, Milwaukee, Utah en Seattle.

Column: Eén keer is geluk...

In 1986 deed Benetton wat Red Bull afgelopen winter deed – het stapte over van het sponsoren naar het bezitten van een Formule 1 team. Het Toleman team, wiens laatste wapenfeit het laten debuteren van Senna was geweest, werd overgenomen, en met Berger en een BMW turbo motor werd zelfs een overwinning gepakt in Mexico. In de jaren daarna werd het team een redelijke subtopper, tot Flavio Briatore in 1989 werd aangewezen als manager van het team.

Dat was een aanstelling die nogal bespot werd door de kenners. Briatore was een commerciële man uit de winkelsector van het kledingmerk. Zover men wist had hij alleen verstand van mode en glamour, en geen enkele kennis van de sport. Zijn aanstelling zou hij dan ook alleen maar te danken hebben aan het feit dat hij een goede persoonlijke vriend was van de eigenaar, Luciano Benetton. Arrogant als hij was, beweerde hij dat hij ook geen verstand van de sport nodig had. Een Formule 1 team vond hij niet anders dan een ander bedrijf. Het was zijn taak om mensen die er wel verstand van hadden op de juiste plekken te krijgen, meer niet. Dat jaar won Benetton voor het eerst in 3 jaar een Grand Prix.

Flavio Briatore is een man die ik het ene moment kan verafschuwen, en het andere moment fantastisch kan vinden. De Pim Fortuyn van de Formule 1 vind ik 'm een beetje. Dan weer de intelligente, charmante, kosmopolitische manager, dan weer de arrogante, gewetensloze, sluwe maffioso die voormalige partners en vrienden tot de grond kan vernederen. Maar hij weet de resultaten te produceren om die arrogantie te rechtvaardigen. Binnen vijf jaar wist hij Benetton van subtopper tot kampioenen te promoveren, en bij Renault lijkt het er heel erg op dat het dezelfde kant op gaat. Vergeet niet dat Benetton een achterhoede team was in 2001. Briatore nam het roer in 2002 weer over toen het team Renault werd. In 2003 werd de eerste overwinning alweer gepakt.

Voor het seizoen van 2003 shockeerde Briatore door als enige van de grote teams te kiezen voor de optie om beperkt te testen tussen races, in ruil voor wat extra uurtjes op de vrijdag voor een Grand Prix. Hij besefte dat die twee uur tijdens het raceweekend veel meer nuttige informatie zouden opleveren dan de vele dagen testen op andere circuits, in andere omstandigheden dan tijdens de race. De resultaten waren ernaar, en tegelijkertijd bespaarde hij Renault nog een flinke som geld ook.

Het blijft een eikel – dat hoor je mij niet ontkennen. Altijd geruchten over gesjoemel met regels, van een filter in de brandstofpomp die al dan niet na toestemming van de FIA verdwenen was, tot eeuwige verdenking over tractiecontrole. Vorig jaar nog werd er gespeculeerd dat de wereldstarts van Renault op niet geheel legale wijze bereikt zouden worden. Hij presteerde het zelfs om de designs van Benetton, waar hij manager was, te gebruiken voor Ligier, waar hij op dat moment mede-eigenaar was (volgens de FIA moet ieder team met een zelf ontworpen auto rijden). Ander kleurtje verf erop, niemand die het gebrek aan verschil ziet. Iets dergelijks, maar dan andersom, heeft hij jaren later trouwens ook nog eens met zijn vriendin uitgehaald. Terwijl Heidi Klum zwanger was van zijn kind ging hij voor het oog van de paparazzi rustig een avondje uit met een ander topmodel. Die ander leek trouwens dermate veel op Heidi, dat hij waarschijnlijk dacht dat niemand het verschil zou zien. Welke jongen droomt niet van een relatie met een supermodel (naar keuze – smaken verschillen tenslotte)? Flavio kan het zich veroorloven om het ene supermodel met de ander te bedriegen.

En zoals hij met vrouwen omgaat, doet hij dat ook met zijn coureurs – genadeloos. Hij is de beste vriend van de talenten in het team. Tot hij een nieuw speeltje heeft. Denk aan 1994 – J.J. Letho vertelt Olav Mol, bij wijze van spreken met een contract en een gezondheidsverklaring van de artsen in zijn hand, dat hij staat te trappelen om het stuur van zijn vervanger, Verstappen, weer over te nemen. Flavio’s reactie? "Letho is not fit." Glashard. En als we het toch over rijders hebben – behalve teambaas is hij ook nog manager van veel talenten. Hoe Berlusconi kun je worden? Je wordt zaakwaarnemer voor een talent, en tekent je eigen talent bij je eigen team. Als teambaas betaal je een leuk salaris, en als manager stop je een leuk percentage daarvan in je eigen zak. Dat is lekker makkelijk onderhandelen.

En ondanks alles is hij geliefd en succesvol. Ferrari kocht na 1995 vrijwel het hele kampioenschapsteam over van Benetton, en was daarmee (na wat opstartproblemen) jarenlang onoverwinnelijk. Natuurlijk is het nog even afwachten om te zien of de voorsprong van Renault groot genoeg is op het moment dat de nieuwe Ferrari wel betrouwbaar wordt, maar voorlopig is het nieuwe team van Briatore nog ongeslagen. Wie na 1994/95 nog dacht dat het succes van die jaren vooral te danken was aan Schumacher, Brawn, Byrne et cetera, zal nu toch moeten concluderen dat het opbouwen van een winnend team niet een mazzeltje was, maar een kwaliteit van Briatore. Eén keer is geluk, twee keer een gewoonte.

O'Neal, Garnett spelers van de maand

Miami Heat's Shaquille O'Neal en Minnesota Timberwolves' Kevin Garnett zijn uitgeroepen tot spelers van de maand voor respectievelijk de Eastern en Western Conference.

Shaq hielp zijn team naar twaalf overwinningen in 15 duels in maart. Gemiddeld maakte hij 23.5 punten met een schotpercentage van 59.1%, 10.7 rebounds, 2.3 assists en 2.1 blocks. In alle wedstrijden van de Heat was O'Neal de beste rebounder en blocker, en was op Dwyane Wade na de beste schutter. Zijn beste wedstrijd speelde O'Neal tegen de Knicks waarin hij tot 33 punten en 17 rebounds kwam.

Garnett en de Wolves wonnen tien van hun 15 wedstrijden, de beste maand voor de Wolves dit seizoen. In deze wedstrijden kwam Garnett gemiddeld tot 23.5 punten (50.2%), 13.7 rebounds en 5.4 assists. In de 15 wedstrijden deze maand liet Garnett maar liefst 14 double-doubles noteren. Zijn beste wedstrijd was tegen de Grizzlies met 30 punten, 19 rebounds en zes assists. Desondanks werd dit duel wel verloren.

Jörg Haider gaat met nieuwe partij verder

Icoon politiek buitenland nieuwsDe omstreden Oostenrijkse politicus Jörg Haider is uit de Oostenrijkse Vrijheidspartij (FPÖ) gestapt, en heeft een nieuwe partij opgericht. De stap komt na een aantal verkiezingsnederlagen van de partij, die onder Haider in de jaren negentig juist grote successen boekte. Door de stap van Haider lijkt een splitsing van de FPÖ onontkoombaar.

Een aantal kopstukken zou de voormalige partijleider volgen naar de Alliantie voor de Toekomst van Oostenrijk (BZÖ), waaronder Ursula Haubner die momenteel namens de FPÖ minister van Sociale Zaken is in de Oostenrijkse regering. Haubner, een zus van Haider, verklaarde haar ministerspost te willen behouden. Ook vice-kanselier Gorbach en andere bewindslieden zouden Haider en Haubner naar de BZÖ willen volgen. Gorbach verklaarde dat het voortbestaan van de regering geen gevaar hoeft te lopen.

De vorming van de nieuwe partij lijkt vooral een poging de banden met extreme elementen in de FPÖ te verbreken. Eerder waren onder druk van Haider al radicale politici verwijderd, waaronder het hoofd van de extreme vleugel van de partij. Met de BZÖ zou Haider de verloren kiezers willen terugwinnen, zo melden Oostenrijkse media.

Champions League blijft bij NOS

De NOS meldt de de uitzendrechten van Champions League voor de komende jaren te hebben verworven. Ook Talpa en SBS6 wilden de uitzendrechten graag hebben.

Tot en met het seizoen 2008/2009 kan de NOS de wedstrijden uit de Champions League uitzenden. Na het verlies van de rechten van de Eredivisie was het voor de NOS van groot belang om de rechten voor de Champions League te behouden. Omdat ook Talpa van John de Mol en SBS6 graag de rechten wilden hebben, ontstond er een nieuwe strijd. De NOS meldt nu die strijd om de uitzendrechten te hebben gewonnen.

Helft LPF-fractie terug bij de partij

Icoon politiek binnenland nieuwsDrie van de zeven Kamerleden die in augustus na ruzies de partij LPF de rug toekeerden blijken inmiddels weer lid. Van de overige vier lijkt enkel Joost Eerdmans een terugkeer uit te sluiten, de anderen, inclusief ex-minister Hilbrand Nawijn, beraden zich daar nog op. Voormalig boerenleider Wien van den Brink is de enige die nooit zijn lidmaatschap opzegde.

Nawijn, die in oktober een mogelijke terugkeer nog 'onverteerbaar' noemde, zegt nu niets uit te sluiten. Nawijn wil in ieder geval met zijn eigen partij deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Zoetermeer. Landelijk houdt hij de opties open. Mogelijk trekt hij zich geheel terug uit het parlement. De huidige fractieleider Gerard van As sloot zich onlangs al weer aan bij de LPF. Hij stelt dat de partij zich het afgelopen jaar weer presenteerde als de 'horzel' in de Nederlandse politiek. Daarbij zou de LPF de regering in het zadel houden op momenten dat D66 het beleid van CDA en VVD niet wil steunen.

Eerder schreven Mat Herben en João Varela zich weer in bij de ledenadministratie van de LPF. Fractieleden Max Hermans en Margot Kraneveldt twijfelen nog, en laten een terugkeer afhangen van van de daadkracht van het nieuwe partijbestuur. Volgens politiek leider Van As wil de partij, momenteel in de peilingen nog maar goed voor één zetel, zich het komende jaar profileren om thema's als veiligheid, integratie, bestuurlijke vernieuwing en bestrijding van de Haagse bureaucratie.

Blessure van Mathijsen valt mee

De knieblessure die Joris Mathijsen bij het Nederlands elftal opliep en waar hij tijdens de wedstrijd tegen Feyenoord extra last van kreeg, blijkt nu mee te vallen. De medische staf van AZ denkt dat de verdediger donderdag alweer mee zou kunnen doen.

Bij het Nederlands elftal liep Mathijsen een zogenoemde 'jumping knee' op. Een knieblessure die vaak bij volleyballers voorkomt. In de wedstrijd tegen Feyenoord afgelopen weekend moest Mathijsen door deze blessure uitvallen en er werd gevreesd dat hij de komende tijd uitgeschakeld zou zijn. Een echoscopie wees uit dat de blessure meevalt.

De centrale verdediger van AZ heeft een ontsteking in de kniepees, maar zou in de komende week alweer gewoon kunnen trainen en spelen. Hij kan volgens de medische staf van AZ misschien zelfs donderdag in het UEFA Cup-duel met Villarreal spelen.

Trainer Co Adriaanse is iets voorzichtiger: "Donderdag spelen we tegen Villarreal en zondag moeten we alweer aantreden tegen Ajax. Dat weegt mee in mijn beslissing of ik Mathijsen opstel. In elk geval staat de gezondheid van mijn spelers voorop."

Ronde van het Baskenland: Di Luca wint eerste rit

Danilo Di Luca heeft vandaag de eerste etappe van de 45e Vuelta al Pais Vasco (Ronde van het Baskenland) gewonnen. De Italiaan van Liquigas was in de sprint van de eerste groep de snelste. Hij hield Perdiguero (Saunier Duval) en Valverde (Illes Balears ) achter zich. De Italiaan is meteen ook de eerste leider van de ronde.

De eerste etappe, over 133 kilometer, in en rond de plaats Zarautz werd gekleurd door een lange vlucht. Ivan Mayoz (Relax) en Carlos Zarate (Comunidad Valenciana). Zij waren vanaf het vertrek weggereden bij het peloton en behaalden in de loop van de koers een voorsprong van acht minuten.

Toen Illes Balears en Rabobank vervolgens serieus de jacht opende op de twee koplopers, liep de voorsprong rap terug. Vlak voor de laatste klim van de dag, eentje van de tweede categorie, werden de vroege vluchters ingerekend door het peloton.

Oscar Pereiro (Phonak) en Michael Rogers (Quick Step) probeerde hierna op de slotklim nog weg te rijden van de grote groep, maar zonder succes: in de afdaling had de eerste groep van het peloton, dat in stukken uiteen was geslagen, beide wielrenners alweer te pakken. De sprint die volgde werd gewonnen door Di Luca.

Uitslag eerste etappe:
1.Danilo Di Luca (Ita/Liquigas) 133 km in 3u10'51"
2.Angel M.Perdiguero (Spa/Phonak) z.t
3.Alejandro Valverde (Spa/Illes Balears) z.t
4.Jérôme Pineau (Fra/Bouygues) z.t
5.Damiano Cunego (Ita/Lampre-Caffita) z.t

Bono: 'De paus was een showman'

Icoon Muziek nieuws"Hij was een showman, hij was groots in het communiceren van ideeën ook al was je het er niet altijd mee eens, een goede vriend voor de armen." Met opvallend positieve woorden typeerde rockzanger Bono dit weekend de overleden paus Johannes Paulus II. De kerkvorst was de beste 'frontman' van de katholieke kerk ooit, iemand die door zijn charisma veel gedaan kon krijgen, aldus de U2-zanger.

De zanger en de paus ontmoetten elkaar in 1999, ter gelegenheid van een campagne voor kwijtschelding van schulden van landen in de derde wereld. Bij die gelegenheid gaf Bono één van zijn fameuze zonnebrillen aan Johannes Paulus cadeau. Tijdens een concert dit weekend in het Californische Anaheim droeg de U2-zanger een rozenkrans met kruis bij zich die hij van de paus gekregen had. De Ierse band speelde in Anaheim ter gelegenheid van de Vertigo-tour, die in juli Nederland aandoet.

Bono en paus Johannes Paulus II in 1999
Bono en paus Johannes Paulus II in 1999

FOK! zoekt drie columnisten!

Join the crew

Groots en meeslepende zullen zij schrijven...



FOK! Zoekt drie nieuwe columnisten!

Voor de dagelijkse columnsrubriek op de FOK!Frontpage zijn we op zoek naar drie nieuwe enthousiaste columnisten die hun meningen, inzichten en verhalen met anderen willen delen.
De onderwerpskeuze is geheel naar keus, maar enige actualiteit heeft wel de voorkeur.

Wat wordt er van je verwacht als columnist op de Frontpage?

Als columnist van FOK! Schrijf je elke twee weken een column. Daarnaast zul je achter de schermen mee denken met de algemene lijnen van de columns en zo nu en dan een column van iemand anders onder de loep nemen, omdat er gevraagd wordt naar je mening of om deze te controleren op taal- en spelfouten. Enige kunde van de Nederlandse taal is wel een pré.

Voordat je vast wordt aangenomen, heb je een proefperiode van vier columns (2 maanden). Daarna zal er gezamenlijk worden besproken of je columnist kan en wil blijven.

Wat hebben we jou te bieden?

In de eerste plaats een podium waar je iedere twee weken je columns kunt plaatsen. Dit betekent, dat je columns door enkele duizenden mensen gelezen zullen worden. Wanneer je de behoefte voelt om in te springen op de actualiteit of zin hebt om wat te schrijven, is daar vaak ook nog plaats voor naast je vaste dagen. Indien je de proefperiode tot een succesvol einde brengt en uiteindelijk aan wordt genomen als vaste columnist, krijg je ook nog een Fok-emailadres. We kunnen je echter geen financiële middelen aanbieden.

Op welke wijze kun je solliciteren?

Solliciteren doe je naar een email te sturen naar Frontpage@fok.nl. In deze email zet je een korte omschrijving van jezelf (met name username), een korte motivatie waarom je columnist wil worden en het allerbelangrijkste: twee proefcolumns. Deze twee proefcolumns dienen minimaal 500 woorden lang te zijn en mogen maximaal een lengte hebben van 1000 woorden. Je mag oudere columns insturen, maar zorg ook dat er een recente bij zit. Sollicitaties zonder columns of met minder dan twee columns worden niet in behandeling genomen. Zorg dat je columns in orde zijn wat betreft opmaak, taal en worden aangeleverd in een wordfile.

Je kunt je sollicitatie insturen tot zondag 16 april 23:59. Daarna zullen we de ingezonden stukken doornemen en hopelijk binnen één à twee weken de uitslag via email meedelen.

Lyon op oorlogssterkte tegen PSV

Trainer Paul Le Guen van Olympique Lyon kan dinsdagavond tijdens de eerste ontmoeting met PSV in de kwartfinales van de Champions League gewoon over Sidney Govou beschikken. De spits is genezen van een blessure aan zijn achillespees.

Tevens keert Sylvian Wiltord terug in het elftal. De aanvaller, die afgelopen zomer overkwam van Arsenal, miste de laatste competitiewedstrijd van Lyon tegen RC Lens. Met het oog op de wedstrijd tegen de Eindhovenaren kreeg de speler rust voorgeschreven

Govou en Wiltord spelen een grote rol in de successen die de Franse voetbalclub dit seizoen beleeft. Dankzij de beide spitsen mag de kampioen van Frankrijk zich met 27 treffers in acht wedstrijden de productiefste club uit de Champions League noemen.

Trainer Le Guen zegt dat hij het geen probleem vindt dat zijn club de wedstrijd begint als de favoriet. "Dat was in de tweede ronde tegen Werder Bremen ook het geval. Daar hebben we uitstekend mee kunnen leven", daarmee doelend op de indrukwekkende overwinningen van 3-0 en 7-2. "PSV is een goede ploeg met een heel sterk middenveld. Ik heb het idee dat we klaar voor de wedstrijd zijn. Hopelijk laten we dat ook zien."

Lyon is voor eigen publiek moeilijk te verslaan in Europese wedstrijden. De laatste nederlaag dateert van ruim 2,5 jaar geleden. De Fransen verloren toen met 0-2 van Ajax.

'Van Eijden stapt op bij Ajax'

Een vertrek van Arie van Eijden bij Ajax lijkt op komst. Journaliste Barbara Barend meldt in het programma Godenzonen op de Amsterdamse TV-zender AT5 dat de algemeen directeur opstapt zodra er een opvolger is gevonden.

Barend heeft dit van drie bronnen vernomen. Ajax wilde niet reageren op het bericht. Van Eijden ligt sinds het vertrek van trainer Ronald Koeman zwaar onder vuur. Een deel van de fans houdt de algemeen directeur verantwoordelijk voor de slechte periode bij Ajax en vraagt al enige tijd om zijn vertrek.

Van Eijden trad in 2000 in dienst als algemeen directeur. Van 1977 tot en met 1995 was Van Eijden ook in diverse functies aan Ajax verbonden. Vanaf 1997 tot 2000 was Van Eijden werkzaam als directeur betaald voetbal.

FOK!radio: TMF en @Home geven uitleg

FOK!RadioAfgelopen weekend werd bekend dat bijna alle grote ISP's de Stichting Brein hebben geholpen om vorderingen naar gebruikers te sturen die vermeend illegale software en muziek downloaden. Dit leidde meteen tot discussies. Geven de providers ook NAW-gegevens af? En wat doen ze met die vorderingen? En kunnen we dit nu vaker verwachten? Vanavond tussen 20:00 - 22:30 uur kom je erachter want internetprovider @Home reageert in onze uitzending.

TMF kwam in een negatief daglicht te staan. De muziekzender riep afgelopen vrijdag tijdens de TMF Awards op om te sms'en om de 'Artist Of The Decade' te kiezen. Later bleek echter dat van te voren al bekend was dat Marco Borsato zou winnen. Een persbericht hierover was van tevoren al naar verschillende media verstuurd. Klopt dit verhaal? En waarom is het zo gegaan? En klopt het ook dat 210 'figuranten' werden ingehuurd om het beeld 'op te leuken'? Ook daar gaan we het in de uitzending over hebben.

Vorige week veilden we allemaal aparte spullen. De hele week is dat nog doorgegaan. Wie er met de spullen vandoor gaat en wat diegene ervoor over had hoor je ook vanavond.

Meteen luisteren?
ActionRadioDat kan! FOK!Radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Hieronder vind je de directe luisterlinks:
LQMQHQ
WinampWinamp48 kbps96 kbps128 kbps
Windows Media PlayerWindows Media Player48 kbps96 kbps128 kbps
RealPlayerRealPlayer48 kbps96 kbps128 kbps
iTunes / QuicktimeiTunes / Quicktime48 kbps96 kbps128 kbps


Tijdens de uitzending kun je ons bellen met vragen en opmerkingen via Skype. De vraag is vanavond wat jij op zo'n Tweede Paasdag doet. Voeg ons toe op met username Actionradio_utrecht. Meer over Skype kun je hier vinden. Kom ook vooral naar ons irc-kanaal #fokradio om vragen te stellen en mee te praten en zing ook mee tijdens 'IRC zingt mee'.

Onze vaste onderdelen komen ook weer voorbij. Zo gaan we natuurlijk weer roddelen met Yvonne en neemt Cynix zijn week op het forum met ons door. We pakken er ook weer een letter uit het FOK!woordenboek bij.

Ook mensen die nieuw zijn op FOK! en iets willen weten kunnen mailen. Via newbie@actionradio.nl. kun je vragen stellen die Martijn als ras-newbie voor je gaat proberen te beantwoorden.

Check de webcam in de studio tijdens de uitzending hier.

Veel luisterplezier!

Theo Janssen ontloopt straf

De aanklager betaald voetbal van de KNVB gaat geen stappen ondernemen tegen voetballer Theo Janssen van Vitesse.

Op basis van de tv-beelden van de wedstrijd AZ-Vitesse (3-0) van 19 maart startte de aanklager een onderzoek naar de vermeende klap die Janssen uitdeelde aan tegenstander Adil Ramzi. Het vooronderzoek naar het voorval leverde echter onvoldoende bewijs op voor een eventuele vervolging.

In de 80e minuut van de wedstrijd tegen de Alkmaarders was Janssen in volle vaart op weg naar scheidsrechter Reinold Wiedemeijer, die net een strafschop aan AZ had uitgedeeld. Onderweg daarnaartoe werkte hij Ramzi tegen de grond, de scheidsrechter zag dat voorval niet.

Huwelijk prins Charles uitgesteld

macromarkt.nl had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsHet huwelijk van kroonprins Charles met Camilla Parker-Bowles is één dag uitgesteld. De plechtigheid zou eigenlijk vrijdag plaatsvinden, maar is in verband met de begrafenis van paus Johannes Paulus II verplaatst naar zaterdag.

Eerder vandaag werd al bekend dat Charles namens het Engelse koninkrijk aanwezig zal zijn op de begrafenis van de paus. Hij vertegenwoordigt dan zijn moeder, koningin Elizabeth. Vanmiddag woonden Charles en zijn aanstaande echtgenote al een herdenkingsmis voor de kerkvader bij in de Westminster Cathedral.

Charles en Camilla
Charles en Camilla stellen hun bruiloft een dag uit

Burnout: Revenge screens en info

Electronic Arts heeft van Burnout: Revenge een klein beetje info en twee screenshots vrijgegeven. In dit spel kun je, net als in de voorgangers, flink wat schade veroorzaken in het verkeer en aan jouw auto.

Naast de race- en crashmodes komt Burnout: Revenge dit keer ook met de revengemode. Hierin race je tegen de klok om je frustratie op het verkeer te uiten. Op de aankomende E3 in mei zal er meer duidelijk worden over deze mode en de rest van het spel. Voorlopig komt Burnout: Revenge alleen uit op de PlayStation 2 en Xbox.

Dit zijn de screenshots:




Miss Rolstoel niet gehandicapt genoeg

Janeal Lee uit de Amerikaanse staat Wisconsin is geen 'Miss Rolstoel' meer. De jury van de wedstrijd vond namelijk dat de dertigjarige vrouw niet genoeg gehandicapt is voor de titel. Lee, die lijdt aan musculaire distrophie, beweegt zich normaal gesproken voort in een rolstoel, maar heeft wel genoeg kracht om op haar eigen benen te staan.

De lerares werd door een plaatselijke krant gefotografeerd toen ze naast enkele van haar wiskundeleerlingen stond. Volgens het regelement van de in januari gehouden missverkiezing is Lee hiermee niet gehandicapt genoeg voor de titel. "Kandidaten moeten zich in het openbaar voornamelijk in hun rolstoel vertonen. Anders bestaat de kans dat vrouwen die geheel aan hun rolstoel gebonden zijn, zich gekrenkt voelen", aldus een jurylid.

De titel van de staat Wisconsin gaat nu naar Michelle Kearney. Zij zal de staat in juli vertegenwoordigen op de landelijke verkiezingen die in New York gehouden worden.


Op de betreffende foto is te zien hoe
Janeal Lee staand wiskundeles geeft

Kleuter overleeft val van drie hoog

Een vierjarig meisje uit Rotterdam is vanochtend vanaf het balkon van een woning aan de Sibajakstraat drie etages naar beneden gevallen. De kleuter raakte slechts licht gewond.

Vermoedelijk is het meisje door een raam het balkon opgeklommen en vervolgens naar beneden gevallen. Een voorbijgangster trof het kind aan en waarschuwde de politie en ambulance. Het meisje werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar slechts lichte verwondingen werden geconstateerd.

MPC Capitals klaar voor playoffs

In een hoogstaande thuiswedstrijd heeft landskampioen Donar laten zien klaar te zijn voor de playoffs

In een sfeervolle Martini Plaza kwamen 3820 toeschouwers bijeen om getrakteerd te worden op een leuke wedstrijd. De beginfase van de wedstrijd was voor de club uit Nijmegen met de speler Tommy Gunn die niet te stoppen was met zijn drives vanuit de fastbreak. In het tweede kwart kwamen de Eiffeltowers tot hun grootste voorsprong (23-31), maar daarna kwam Donar langzaam langszij met een ruststand van (43-43).

De tweede helft ging aan het begin tamelijk nog gelijk op. Via 54-53 werd het 63-62 na het derde kwart. Door vijf driepunters van de Capitals kwam de wedstrijd echter op slot te liggen met een eindstand van 86-76. Een opmerkelijke rol was weggelegd voor de Capitals speler Ryan McDade. De speler die tot nu toe nog niet echt potten kon breken werd uitgeroepen tot 'man of the match'. Met acht punten en negen belangrijke rebounds was hij zeer goed bezig.

De landskampioen is na deze belangrijke overwinning bijna zeker van thuisvoordeel in de playoffs. En dat is voor het eerst in de geschiedenis van de club. "En dat levert een aardig extra bedrag aan euro's op", aldus bestuurslid Albert van der Ark.

De Bruijn twijfelt nog over Peking

Inge de Bruijn heeft nog geen beslissing genomen over haar zwemtoekomst. De viervoudig Olympisch kampioene zei maandag in Geldrop dat ze nog niet weet of ze doorgaat tot en met de Spelen van Peking in 2008.

De 31-jarige Barendrechtse deed haar uitspraken bij de ondertekening van haar contract als ambassadrice van een adviescentrum voor zwembaden.

"Ik houd alle opties open", aldus De Bruijn, die met vier gouden plakken, twee keer zilver en twee maal brons de meest succesvolle Nederlandse Olympiër aller tijden is. "Deelname aan de Spelen in Peking hoort daar ook bij, maar het kan ook zijn dat ik over een paar maanden zeg: 'ik stop'. Zwemmen is mijn leven, mijn passie, daarom ga ik niet over een nacht ijs."

Man overleden na roofoverval Amstelveen

Icoon Binnenlands nieuwsEen roofoverval op 21 maart jl. in Amstelveen is het mannelijke slachtoffer gisteren toch fataal geworden. De horlogehandelaar overleed zondag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Bij de overval werd er niets buitgemaakt, de overvallers gingen er echter wel met de auto van de man vandoor. Wat er zich precies heeft afgespeeld op die uiteindelijk fatale dag is onduidelijk. Wel zal de zaak op de regionale zender worden behandeld in de hoop de daders te vinden. Ook 'Opsporing Verzocht' zal volgende week maandag aandacht aan de zaak besteden.

Bondscoach Rusland stapt op

De bondscoach van het voetbalelftal van Rusland, Georgi Jartsev, heeft maandag zijn ontslag ingediend. Jartsev stapt op, nadat afgelopen zaterdag Vitali Moetko werd werd gekozen tot voorzitter van de Russische voetbalbond RFU. Deze liet voor zijn verkiezing al weten dat Jartsevs dagen als coach waren geteld.

Oorzaak van de problemen zijn de zwakke resultaten van het nationale elftal in de WK-kwalificatiewedstrijden. In Groep 3 bezet Rusland de derde plaats achter Portugal en Slowakije. In oktober bereikte de onvrede een hoogtepunt, na een 1-7 nederlaag in en tegen Portugal. Recent kwamen de Russen met de schrik vrij in Vaduz, waar slechts met moeite werd gewonnen van Liechtenstein, de uitslag was 1-2.

Al diverse PSP trucs beschikbaar

Het draagbare apparaatje is nog geen week in de Verenigde Staten en overal op het internet duiken al diverse tips op om meer met je PSP te doen dan eigenlijk bedoeld was

Een bloemlezing:

Non-Duo memory stick gebruiken
RSS feeds
IRC
Hoe moet ik de PSP uit elkaar halen?
Dode Pixel Checker
Je eigen thumbnails maken
Web comics lezen
E-books lezen
TiVoTo Go
Web Browsen

Disclaimer: Alles geheel eigen risico. Links naar illegale hacks worden - als altijd - niet op prijs gesteld.

Temmink fluit Chelsea-Bayern München

Rene Temmink is aankomende woensdag arbiter bij de UEFA Champions League-wedstrijd tussen Chelsea en Bayern München.

Het zal de zeventiende Champioens League wedstrijd worden die de Nederlander gaat fluiten. Zijn laatste wedstrijd in de kampioenenliga floot hij 8 december vorig jaar, toen hij arbiter was bij de wedstrijd AS Roma - Real Madrid (0-3).

De Franse arbiter Sars leidt de andere Champions League-kwartfinale van woensdag, de strijd tussen de stadsgenoten Internazionale en AC Milan.

Multiplayerdemo van Empire Earth 2 beschikbaar

Vivendi heeft de multiplayerdemo van Empire Earth 2 vrijgegeven. In deze demo kun je van drie verschillende tijdperken proeven, namelijk de Renaissance, Imperial en Enlightenment. In het hele spel zullen er vijftien tijdperken aanwezig zijn. Ook kun je drie verschillende modes spelen, waaronder Conquest, King of the Hill en Territory Control. Uiteindelijk zal het spel negen verschillende modes kennen. De demo is met 10 mensen tegelijk speelbaar en bevat ook een opgewaardeerde versie van de singleplayerdemo.

Hieronder staan enkele downloadlinks:

Worthplaying
Gamershell



Benchmark Capital Europe investeert in Codemasters

Codemasters heeft vanochtend bekend gemaakt dat zij een grote investering van de firma Benchmark Capital hebben mogen ontvangen. Benchmark neemt hierdoor 40% van Codemasters in bezit.

De financiële injectie zal gebruikt worden om de ontwikkeling van nieuwe games sneller te laten verlopen. Verder zal het bedrijf nieuwe projecten opstarten voor mobiele applicaties, internet en massive multiplayer online games. Een derde deel van het geld wordt gebruikt voor marketing en licenties.

"Benchmark is een goede partner voor Codemasters," sprak David Darling, Codemasters' Chairman & CEO, "Ze delen onze ambitie voor kwalteit, innovatie en het online gamen. We verwelkomen ze in de wereld van games."

Ynon Kreiz van Benchmark Capital Europe, voegt daaraan toe: "Codemasters heeft in de afgelopen 18 jaar keer op keer bewezen in staat te zijn interactieve entertainment te kunnen produceren van hoge kwalteit. We zijn er trots op een actieve rol te mogen spelen in de ontwikkeling van het bedrijf."

Voorbeelden van andere investeringen van Benchmark zijn Alphyra (electronische betalingen) , Betfair (grootste online gokbedrijf ter wereld), eBay en Red Hat.

Formule 1 mogelijk naar twaalf teams

De Formule 1 zou in de toekomst wel eens uit twaalf teams kunnen bestaan. Dat bericht de Canadese krant 'Toronto Sun'.

De krant schrijft dat een Canadese filmmaker zijn oog op de Formule 1 en de Amerikaanse raceklasse Champ Car heeft laten vallen. Volgens deze man, Ken Mandeville, zou zijn Champ Car-team in mei van start kunnen gaan. Dit zou volgens hem een eerste stap op weg zijn naar een mogelijk team in de Formule 1

Eerder was er al sprake van een elfde team, Team Dubai F1. Hoewel het momenteel erg stil is rond dit team stelt teambaas Ron Dennis van McLaren dat er nog wel wordt gewerkt aan de plannen. "Zolang we nog niks concreets hebben houden we ons stil." aldus Dennis, wiens team onder andere technische steun aan Dubai F1 zou gaan geven.

Albers tevreden met dertiende plaats

Christijan Albers is tevreden met de dertiende plaats tijdens de Grand Prix van Bahrein. Dat liet hij na afloop van de race weten.

Albers moest al vroeg in de race de pits in, na een aanvaring met David Coulthard. "Ik zat achter Barrichello en ik probeerde bij hem te komen, toen kwamen we achter Coulthard te zitten. Coulthard werd door Barrichello aan de binnenkant ingehaald. Ik probeerde David ook voorbij te gaan, maar helaas raakten we elkaar tijdens het aanremmen. Ik vind het gewoon een raceincident, maar ik verloor de neus van de auto en moest aan het einde van de ronde de pits in om de neus te laten vervangen." aldus de Nederlander over het incident.

Volgens Albers heeft het incident en het verdere verloop van de race wel duidelijk gemaakt dat Minardi aan snelheid heeft gewonnen. "Patrick maakte twee stops en ik drie. Toch slaagde ik erin om het gat tussen ons van 40 seconden, nadat ik mijn niet geplande pitstop had gemaakt, naar 17 seconden terug te brengen aan het einde van de race. Het was jammmer dat Alonso me in de laatste bocht opnieuw op een ronde zette. Als ik naar het hele weekend kijk dan denk ik dat dit een goed resultaat is."

PSP Games releaselijst

De lancering van de PlayStation Portable in de Verenigde Staten heeft twijfels gezet welke games er nu verkrijgbaar zijn. Lik-Sang: verkoper van onder andere importgames, besloot een lijst beschikbaar te stellen welke games er nu wel en welke er (nog) niet beschikbaar zijn voor de PSP.
"[...]
In Stock without Problem:

Ridge Racers
Darkstalkers Chronicles: The Chaos Tower
Spiderman 2
Tony Hawk's Underground 2 Remix
Ape Escape On the Loose

Released but Chaotic Supply:

Untold Legends: Brotherhood of the Blade
NBA 2005
NFL Street 2 Unleashed
World Tour Soccer
Lumines
WipEout Pure
Need for Speed Underground: Rivals
Twisted Metal Head On
Metal Gear Acid
Gretzsky NHL 2005
Dynasty Warriors

Delayed Deliveries:

ATV Offroad Fury (Apr 19)
Tiger Woods PGA Tour (Apr 30)
NBA Street Showdown (Apr 25)
FIFA Soccer (Apr 25)
MLB (Apr 12)
Smartbomb (Apr 5)
Archer MacLean's Mercury (Apr 5)
[...]"


Animal Crossing DS krijgt nieuwe naam

Nintendo heeft op haar website aangegeven dat Animal Crossing DS in de Verenigde Staten Animal Crossing to Go! gaat heten. Waarschijnlijk zal dit ook de Europese naam van de game worden.
Het spel zal een van de eerste DS-titels worden die volledig gebruik gaat maken van WiFi waarmee je draadloos op internet kunt spelen. Spelers kunnen bijvoorbeeld dorpen van andere spelers bezoeken om daar spullen te ruilen. Deze WiFi-service moet voor het einde van dit jaar voltooid zijn. Op de aankomende E3 beurs in mei wordt er meer informatie over deze game losgelaten.



Lodewijks prikt er nog een jaar aan vast

Patrick Lodewijks zal ook volgend seizoen nog deel uit blijven maken van de selectie van Feyenoord. De 38-jarige goalie tekende maandag een contract voor 1 seizoen bij de Rotterdamse club.

In 2002 kwam Lodewijks over van PSV, waar zijn aflopende contract niet verlengd werd. De Rotterdammers gaven hem toen de kans als ervaren tweede keeper achter Edwin Zoetebier. Lodewijks schikte zich in zijn rol, maar stond toch regelmatig in het doel voor de club uit de Kuip. Vorig jaar won hij de concurrentiestrijd met Edwin Zoetebier en dit seizoen verving hij Gabaor Babos. Momenteel is Lodewijks herstellende van een blessure aan zijn bovenbeen.

"Het is wel wat anders gelopen dan ik me vooraf voorgesteld had. Toen ik bij Feyenoord tekende, hoopte ik dat ik in ieder geval één keertje zou kunnen spelen voordat ik zou stoppen. Het zijn al bijna vijftig competitiewedstrijden geworden en ik heb me uiteindelijk drie keer opgewerkt tot eerste keeper van Feyenoord. Wat een toetje na mijn carrière had moeten zijn, is een volledige viersterren-maaltijd geworden."

Levtsjenko naar FC Groningen

Jevgeni Levtsjenko speelt per aankomend seizoen voor FC Groningen. De middenvelder, die momenteel uitkomt voor Sparta, tekende een contract bij de club uit het Oosterpark Stadion voor drie seizoenen.

De 27-jarige Oekraïner is bezig aan zijn tweede seizoen bij de Rotterdamse club. Behalve voor Sparta, kwam hij in het verleden uit uit voor Donetsk, Sjachtar Donetsk, CSKA Moskou, Vitesse, Helmond Sport, Cambuur Leeuwarden en nog eens Vitesse. Levtsjenko heeft één interland voor de Oekraïne op zijn naam.

Verder heeft Groningen bekend gemaakt dat de contracten van Sander van Gessel en Mile Krstev niet worden verlengd. Van Gessel is bezig aan zijn negende seizoen bij de Noordelijke club, en Macedonisch international Krstev speelt er sinds 2001.

Oud-winnaars lyrisch over Boonen

Van de mensen die weten wat het is om de Ronde van Vlaanderen te winnen kwamen mooie woorden voor Tom Boonen. Ze noemen zijn prestatie van gisteren groots.

Eric Vanderaerden won de Ronde van Vlaanderen in 1985. Nu spreekt hem de zege van Boonen erg aan: "De manier waarop Tom hier in Meerbeke wint, is ronduit schitterend. Even bluffen en de tegenstand taxeren om vervolgens op het juiste moment ervanonder muizen. Tom deed er heel goed aan om voor deze tactiek te opteren."

Eric Leman, drievoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen, ziet de toekomst van het Belgische wielrennen poistief in: "De manier waarop Boonen naar de zege reed was werkelijk groots. We zagen hem vorige week in Harelbeke al een enorm nummer opvoeren, maar dit overtreft alles. Het is een hoogdag voor het Belgische wielrennen. Niet enkel van Boonen zullen we in de toekomst nog met volle teugen kunnen genieten, ook andere jongeren van bij ons, denk ik maar even aan Nuyens en Hulsmans, hebben het in zich om toekomstige toppers te worden."

Roger De Vlaeminck, winnaar van de Ronde in 1977, ziet in Boonen een echte kampioen: "Ongelooflijk, formidabel wat die jongen vandaag heeft gerealiseerd. Dat is nu nog eens een echte kampioen hé. Zoiets zul je een Cipollini of een Petacchi nooit zien doen hoor. Maar Tom bewijst dat hij nog een trapje hoger staat dan die mannen. Velen beweerden ook dat Boonen nog te jong zou zijn om de Ronde te kunnen winnen, maar de mensen moeten zich niet altijd blindstaren op een leeftijd. Je kan zowel een kampioen op je 20ste als op je 30ste zijn."

Laurent Jalabert tenslotte weet wat winnen is en vond deze zege van Boonen wel erg mooi: "Veel meer kan je eigenlijk niet verwachten, dit was echt een aanmoedigende koers: voor de Belgen, voor het wielrennen, voor de Ronde."

Lijfstraffen en cel voor Saudische voetballers

Twee spelers van de club Al-Ittihad uit Saudi-Arabië zijn door een rechter in de stad Djedda veroordeeld tot zweepslagen en een celstraf, omdat ze in een duel tegen de Egyptische ploeg Al-Ahli hun opponenten te lijf waren gegaan.

Speler Marzuk al-Oteibi werd het zwaarst gestraft: hij kreeg van de rechter een celstraf van twintig dagen en ook nog twintig zweepslagen. Zijn teamgenoot Daïd al-Wadani komt er beter vanaf. Die kreeg 'slechts' een gevangenisstraf van een week en 10 zweepslagen.

Weblogs bedreigd na seksvideo minderjarige

Xentagon had ons via de nieuws-submit te melden:

Het weblog www.zeikerdje.com is dit weekeinde offline gehaald door haar provider wegens bedreigingen. Jeroen Otten, de persoon achter Zeikerdje plaatste afgelopen week een video waarop te zien was hoe de 19-jarige Michael B. uit Almere seks had met de zestienjarige Michelle.

Michael B. en de vader van het minderjarige meisje waren niet gecharmeerd van de video en bedreigden beide weblogs. Zo kreeg de eigenaar van Zeikerdje een fles door zijn ruit en de mensen achter Jaggle.nl ontvingen telefonische bedreigingen. Reden voor de hostingprovider van Zeikerdje om het weblog uit voorzorg offline te halen. Ten tijde van het schrijven van dit bericht was Zeikerdje.com online, inmiddels is de site echter offline gegaan. Jaggle.nl werd als mogelijke tegenactie getroffen door een DDos-actie.

De logs hebben inmiddels aangifte gedaan bij de politie.

Zwangerschapsvergiftiging is genetisch bepaald

JahWe had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Medisch nieuwsWetenschappers van de afdeling klinische chemie van het VU Medisch Centrum in Amsterdam claimen de oorzaak van zwangerschapsvergiftiging te hebben gevonden. Een gen zou verantwoordelijk zijn voor de vergiftiging. De onderzoekers publiceerden hun onderzoek deze week in het vakblad Nature Genetics.

Bij zwangerschapsvergiftiging vonden de wetenschappers een defect in een gen dat zorgt voor de vaatverbinding tussen moeder en kind in de placenta. Het gen behoort tot een recentelijk ontdekte groep van DNA-bindende eiwitten.

Zwangerschapsvergiftiging, ook wel pre-eclampsie genoemd, komt bij vijf tot tien procent van de zwangere vrouwen voor. Mogelijke gevolgen zijn een hoge bloeddruk, nierafwijkingen met eiwituitscheiding, vochtophoping, tintelende vingers, misselijkheid en wazig zien. Het ongeboren kind krijgt te weinig voedingsstoffen en kan zo een groeiachterstand oplopen. Dit kan leiden tot complicaties bij de bevalling of zelfs overlijden.

Spreekkoren tegen Van Eijden

Tijdens de verloren competitiewedstrijd tegen SC Heerenveen hebben fans van Ajax zich tegen algemeen directeur Arie van Eijden gekeerd. Zij riepen kwetsende spreekkoren tegen de Ajax-bestuurder.

Afgelopen week hadden de supporters het bericht gekregen dat de Ajax-directeur een forse inkomensstijging van de Amsterdamse club had ontvangen en dat was de fans in het verkeerde keelgat geschoten. 'Arie rot op' en 'Arie zakkenvuller' waren veelgehoorde termen tijdens de wedstrijd op zaterdagavond. Een groot gedeelte van de Ajax-aanhang is van mening dat Van Eijden een wanbeleid voert in de ArenA.

De inkomensstijging van Van Eijden komt overigens doordat hij nog pensioengeld van de Amsterdamse club tegoed had en dat in 2004 kreeg uitbetaald. De spreekkoren tegen Van Eijden maakten duidelijk dat de fans absoluut geen genoegen namen met die verklaring.

Man overlijdt in auto bij McDrive

Een onbekende FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

McDrive logoEen nog onbekende man is zaterdagavond rond 19.15 uur overleden in zijn auto bij de McDonald's aan de A2 bij Nederweert. De man had net daarvoor een bezoek gebracht aan de McDrive, onderdeel van de fastfoodketen.

Op de uitrijlaan van de McDonald's werd de man plotseling onwel en kreeg hij vermoedelijk een hartstilstand. In zijn vaart ramde de auto een betonnen muurtje. Het voorval gebeurde voor de ogen van de bezoekers van de fastfoodketen.

De toegang naar de McDrive bij de A2 is door het incident enige tijd afgesloten geweest.

Binnenkort een spel dat "terugschiet"?

Een combat simulator, ontwikkeld voor het Amerikaanse leger, die "terugschiet", kon wel eens de nieuwe hit gaan worden voor computer games.

Het bedrijf VirTra Systems in Texas verkoopt nu combat simulators wereldwijd. Woordvoerder Steve Haag verklaarde dat ook het Australisch leger interesse heeft getoond.

De gamers staan op een platform met een 360-graden scherm dat diverse scenarios kan afspelen zoals het bevrijden van gijzelaars, vuurgevechten op straat en het uitschakelen van zelfmoordcommando's. Deze simulator "schiet terug".

Als een speler niet in staat is een vijand te neutraliseren en de vijand krijgt ook nog de kans om terug te schieten, levert de simulator een krachtige elektrische schok af door de heupen van de speler.

"Je weet nu zeker dat je 'geraakt' bent", sprak Haag. "Vergelijk het met de kracht van een stun gun (verdovingspistool). Tijdens een missie moet je jezelf staande zien te houden terwijl je pijn lijdt. Dat is wat er van je verwacht wordt - blijven vechten ook al ben je gewond. Je moet je kalmte herwinnen, alles van je af schudden en je weer in het strijdgewoel storten, omdat jouw leven en dat van je eenheid er van afhangen."

David Wildgoose, editor bij PC Powerplay is van mening dat dit erg interessant is voor de gewone gamer. "Bedrijven zijn er nu al mee bezig. Het is mogelijk en het is nu wachten op een ontwikkelaar die al deze features in zijn spel stopt". Natuurlijk zijn er al controllers die trillen en schudden; en een paar jaar geleden is er zelfs een vest geweest dat begon te trillen als je geraakt was.

Volgens Steve Haag is het slechts een kwestie van tijd en vraag vanuit de markt tot het systeem aan het grote publiek verkocht zal worden. "Dit is de ultieme shooter video game. We gebruiken echte acteurs, geen computer-animaties, en als je op ze schiet vallen ze, maar als je ze niet goed genoeg raakt blijven ze komen."

Op Slashdot hoopt men dat het systeem niet al te veel bugs en oneindige loops kent

Invoering nieuw boetebeleid NS onmogelijk volgens OR

De ondernemingsraad van NS Reizigers is niet van plan in te stemmen met de invoering van een nieuw boetebeleid. De Nederlandse Spoorwegen willen dat elke treinreiziger die niet in het bezit is van een kaartje, een boete van 35 euro gaat betalen. Volgens de OR is de invoering per 1 juli 2005 onmogelijk. In een informatiebulletin aan het personeel zegt zij: "NS zal wanbeleid worden verweten."

De boete van 35 euro voor elke betrapte reiziger geldt voor zowel de bewuste zwartrijder als de reiziger die een geldige reden heeft. Wel kan in het nieuwe systeem de boete achteraf nog worden kwijtgescholden. Het kaartje kopen bij de conducteur voor een hoger tarief zal niet meer in het in te voeren systeem zitten.

Explosie dreunt Amsterdammers wakker

In Amsterdam zijn veel bewoners van de Admiralenbuurt in De Baarsjes vannacht wakker geschrokken van een enorme explosie. Buurtbewoners zeggen dat er rond 02.30 uur een autobom ontplofte. De passagierszijde van de geparkeerde auto werd zwaar beschadigd.

De politie zegt nog geen mededelingen te kunnen doen. Zodoende is nog onduidelijk of het daadwerkelijk een autobom betreft.

Snelle update
Inmiddels heeft de politie wel een mededeling doen uitgaan. Het zou geen autobom betreffen, maar een explosie die ontstaan is na een autobrand.

Twee mannen die vermoedelijk betrokken waren bij de brand raakten gewond. Zij gingen op eigen gelegenheid naar een ziekenhuis. Eén van hen is daar na behandeling aangehouden.

Mop

Een jong ventje uit Groningen verhuist van het platteland naar
Rotterdam.
Hij besluit een baantje te zoeken bij een groot warenhuis.
Heb je ervaring met verkopen?", vraagt de manager.
"Ja hoor", zegt het ventje. "In Groningen verkocht ik koeien op de beestenmarkt".

De manager mag het knulletje wel en besluit hem de baan te geven.
Je mag morgen beginnen en aan het eind van de dag kom ik wel even vragen hoe het gegaan is".

De eerste dag was een zware dag.
Het ventje heeft aan het eind van de dag het zweet van zijn voorhoofd lopen.
De baas komt naar hem toe en vraagt hoe het gegaan is.
"Nou het ging best aardig", zegt het mannetje.
"Hoeveel verkopen heb je gehad?", vraagt de manager.
"Eentje", antwoordt de knul.
"Eentje?, zegt de manager verbaasd.
De meeste verkopers zitten aan de 20 tot 30 verkopen per dag.
Voor hoeveel heb je verkocht dan?"
"Voor EUR 89.431,27", zegt het ventje.
De ogen van de manager rollen van verbazing bijna de grond op.
"Wat heb je die klant verkocht dan?"
"Nou", zegt ie. "Eerst verkocht ik hem een klein vishaakje, daarna een middelgrote vishaak en als laatste een grote vishaak.
Toen heb ik de man een complete visuitrusting verkocht.
Toen vroeg ik de man waar hij wilde gaan vissen.
De man antwoordde dat ie bij zee wilde vissen.
Ik heb toen voorgesteld of een klein bootje niet handig zou zijn voor op zee.
Dus verkocht ik hem die Twin Engine Power Craft plus trailer, die op de vierde verdieping staat.
De man zei dat zijn Fiat Uno dat waarschijnlij k niet zou kunnen trekken, dus toen heb ik de man meegenomen naar de auto-afdeling en heb hem er de 4 X 4 Landcruiser bij verkocht."

De baas luistert het hele verhaal aan en zegt: "Dus je vertelt me nu, dat er een man binnenkwam voor een klein vishaakje en die heb je een boot en een auto verkocht?"
"Nee", zegt het ventje. "Hij kwam voor een doos tampons. En toen heb ik gezegd: Joh, je weekend kan toch niks meer worden, waarom ga je niet lekker vissen?"

Broers De Nooijer kondigen afscheid aan

Gérard en Dennis de Nooijer zetten na dit seizoen een punt achter hun profcarrière. Hun huidige club Dordrecht heeft onlangs formeel ontslag aangevraagd voor de tweelingbroers, die maandag 36 worden. Daarop besloten Gérard en Dennis de eer aan zichzelf te houden. Vanaf het volgende seizoen zullen ze terugkeren bij hun jeugdliefde Racing Club Souburg.

In het Rotterdams Dagblad zegt Gérard de Nooijer dat de beslissing om te stoppen mede te maken heeft met het feit dat Dordrecht niet met het duo verder wilde. "Tijdens de winterstop zou er met ons worden gesproken over de toekomst, maar dat is niet gebeurd. En daarna is nooit de intentie uitgesproken dat de club verder met ons wilde. Bovendien heeft de nieuwe trainer (Jurrie Koolhof, red.) niks van zich laten horen. Dan weet je eigenlijk al dat het over is. En voordat anderen nu voor ons gaan beslissen, hebben we zelf het besluit genomen."

Broer Dennis reageerde in dezelfde krant op de kritiek van enkel spelers van Dordrecht, die zeiden dat ze de broers te dominant vinden. "We zijn altijd verwend geweest met eredivisievoetbal. We hebben dit seizoen gemerkt dat het verschil toch wel erg groot is. De publieke belangstelling is minder, de ambiance is minder en ook de beleving is minder. Dat is wel eens moeilijk. Wij willen altijd winnen, ook tijdens de trainingspartijtjes."

De tweeling, die ook samenspeelden bij Sparta en SC Heerenveen, zullen zich in Zeeland ook gaan bezighouden met de jeugd, samen met voormalig Sparta-trainer Dolf Roks zijn ze in 2004 de Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland (JVOZ) begonnen en dat willen ze nu verder gaan ontwikkelen. "We willen het niveau omhoog brengen", aldus Dennis. "Onze grote droom is dat er ooit weer een profclub in Zeeland komt."

Zweden heeft nu vrouwenpartij

Zweden kunnen bij de komende parlementsverkiezingen stemmen op een heuse vrouwenpartij. Het is voor het eerst dat zo'n partij meedoet in Zweden. Vanochtend werd het Feministisch Initiatief in Stockholm officieel gelanceerd.

Voorlopig voorzitster Gudrun Schyman wil naar eigen zeggen de strijd weer oppakken tegen de oplevende benadeling van vrouwen in de samenleving.

Gudrun Schyman was eerder leider van de Linkse Partij in Zweden. Ze stelde in die hoedanigheid al voor een 'mannenbelasting' in te voeren om de financiële gevolgen van geweld tegen vrouwen te financieren.

CD: Osdorp Posse - Hollandse Hardcore Hiphop Helden

Met het doorbreken van de (Nederlandse) hiphop bij het grote publiek in Nederland heeft de Osdorp Posse een goed moment uitgekozen om met hun carrièreoverzicht te komen. Deze mannen gaan al weer 15 jaar mee, en met deze DVD/CD box geven ze je een kijkje in het verleden. Tegelijkertijd leveren ze ook gelijk een nieuwe plaat af. Kunnen deze zelfbenoemde 'Hollandse Hardcore Hiphop Helden' na 15 jaar nog steeds boeien? Leest u verder...


Nederlandse week bij FOK!Reviews

We gaan deze week iets nieuws doen bij de reviews op FOK!. Het hele reviewteam van FOK! schrijft deze week reviews rond het thema "Nederlandse Week". Aan sommige van deze reviews zit een prijsvraag vast. Hou ze dus goed in de gaten! Naast reviews hebben we ook een aantal erg leuke interviews voor jullie klaar staan.

De eerste review in deze themaweek is al terug te vinden in de reviewtracker.

Ook de normale prijsvragen zijn helemaal afgestemd op de Nederlandse Week. Ze staan in het teken van Nederlandse films en Nederlandse artiesten.

Namens het review en PR-team van FOK! heel veel leesplezier!



BMW praat met Sauber en Red Bull

Motorsport-baas Mario Theissen van BMW heeft aangegeven dat de motorenfabrikant actief op zoek is naar een tweede team naast Williams. Aan de top van hun lijstje staan Sauber en Red Bull.

De laatste weken waren er al veel geruchten dat BMW voor Sauber motoren zou gaan leveren per 2006 of zelfs het hele team zou willen kopen. Mario Theissen geeft nu duidelijk aan dat BMW alleen op zoek is naar een tweede team, waarmee het kan samenwerken. Daarmee denkt BMW geen geld te kunnen verdienen, maar wel de prestaties te kunnen verbeteren.

Theissen bevestigde met Sauber en Red Bull te hebben gesproken hierover: "Eén van de teams waarmee we praten is Sauber. Ik denk dat nu de kans boven de 50% is dat we volgend jaar een extra team van motoren voorzien. De beslissing is nog niet gevallen, maar zal tegen het einde van juni moeten worden genomen. Eigenlijk zijn we gedurende het jaar door iedereen wel benaderd en we hebben zeker ook al gesproken met Red Bull."

Als BMW aan een extra team motoren gaat leveren, wil Theissen ze dezelfde motoren als Williams leveren: "Ik zie het liefst dat we dezelfde spec doen. Ik zou het niet fijn vinden om twee verschillende ontwikkelingsprogramma's op hetzelfde moment te moeten doorlopen. In de basis kan ik zeggen dat we geen twee verschillende motoren zouden doen." Op de vraag of een team gratis motoren zal krijgen zei hij: "Nee, maar we zullen er geen geld aan verdienen."

GroenLinks verder met campagne tegen terreinwagens

GroenLinks gaat de campagne tegen luxe terreinwagens (SUV's) nieuw leven inblazen. Gemeentes kunnen volgens deze partij wel degelijk maatregelen nemen om luxe terreinwagens te weren. Vorig jaar is een parkeerverbod voor SUV's in Nijmegen door het college van B&W afgewezen. Het college was van mening dat zo'n verbod in strijd zou zijn met Europese en Nederlandse regelgeving.

GroenLinks-fracties in steden als Nijmegen, Amersfoort en Leusden gaan daarom nieuwe voorstellen indienen. Zulke voorstellen zullen bestaan uit onder andere een rijverbod bij scholen en hogere parkeertarieven voor de betreffende auto's.

GroenLinks pleitte eerder al voor landelijke maatregelen tegen de vermeende overlast van SUV's, ook wel 'asobakken' of 'PC-hoofttractoren' genoemd. Deze poging had niet veel effect: minister van Verkeer Karla Peijs beloofde alleen een onderzoek naar de nadelige gevolgen van SUV's. Volgens verkeersorganisaties zoals SWOV en 3VO zijn SUV's extra onveilig. De andere partij, of het nou een automobilist, voetganger of fietser is, heeft een hogere kans om te overlijden na een botsing met een SUV dan na een botsing met een 'gewone' auto.

Terreinwagens worden desondanks steeds populairder: volgens de brancheorganisatie RAI werden in 2004 19.369 van zulke auto's verkocht, 12,3 procent meer dan in 2003. Het marktaandeel van terreinwagens is nu vier procent. De plannen van GroenLinks kunnen op voorhand opnieuw op forse kritiek rekenen van RAI en Bovag. "Terreinwagens zijn gewoon goedgekeurd en toegelaten op de weg. Eigenaren betalen ook alle lasten," aldus een woordvoerder van RAI.


Binnenkort verdwenen uit het Nederlandse straatbeeld?

Burgemeester Venray bezoekt moskee na vechtpartij

Icoon Binnenlands nieuwsDe burgemeester van Venray, J. Waals (CDA), heeft zondagmiddag een bezoek gebracht aan de Turkse moskee waar zaterdagavond een massale vechtpartij plaatsvond tussen twintig Lonsdale-jongeren en zestig mensen van Turkse afkomst. Na de vechtpartij hield de politie een 33-jarige man uit Belfeld en een 21-jarige man uit Zwolle aan.

Volgens de burgemeester was de Lonsdale-groep afgekomen op een hardcorefeest dat in Venray gehouden werd. "De jongeren hebben zich zaterdagmiddag ingedronken waarna de situatie escaleerde", aldus Waals. "De Turkse gemeenschap wil graag in gesprek met de groep Lonsdale-jongeren". De burgemeester heeft toegezegd daar in te bemiddelen.

Het incident in Venray staat niet op zichzelf. Eerder bleek al dat Lonsdale-jongeren in hoog tempo radicaliseren. Ook in Uden staan er gesprekken met 'risicojongeren' op de agenda. De politie probeert al langer door gesprekken het langslepende conflict tegen te gaan. De burgemeester zei het merk 'Lonsdale' niet te willen verbieden, zoals de gemeente Uden van plan is. "Het verbieden van alleen het merk heeft weinig zin. Dat escaleert alleen maar", betoogde Waals.

'Bied Lonsdale-jeugd reisje Lijnbaan aan'
"Lonsdale-jongeren uit de provincie zouden een reisje naar de Rotterdamse binnenstad aangeboden moeten krijgen", zegt Gé Grubben van het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie. "Dan worden ze overdonderd door de vele allochtonen en zijn ze snel hun grote mond kwijt." Volgens Grubben zit er geen organisatie of ideologie achter en is er daarom geen sprake van rechts-extremisme. "Dat ze zich dan op moslims storten, komt door angst voor de islam en voor het verlies van 'hun' plek in het dorp. In de Randstad speelt dit niet zo. Logisch, daar zijn allochtonen vaak in de meerderheid en pas je wel op."

Raikkonen wil beter kwalificeren

Kimi Räikkönen wil dat McLaren het kwalificatietempo van de auto verbetert. Hij ziet dat hij mee kan doen in de race, maar in de kwalificatie te ver achterblijft.

In Bahrein moest Raikkonen na de kwalificaties als negende starten, en wist op te stomen naar de derde plaats. Teamgenoot Pedro de la Rosa startte als achtste en finishte als vijfde. Het bewijs dat het team meer in zijn mars heeft, dan het in de kwalificaties laat zien.

Kimi Raikkonen ziet daarom ook in de kwalificatie de verbetering liggen: "We lijken problemen te hebben met het kwalificeren. Ik dacht dat we wel zwaarder waren dan de auto's voor ons, maar ik ben nog niet 100% blij met de auto in de kwalificaties. We krijgen gewoon de snelheid er dan niet uit."

Ron Dennis is het met Raikkonen eens: "We zijn ons volledig bewust van wat we moeten doen om onze kwalificatieposities te verbeteren. We zullen proberen de elementen die we bij de Grand Prix van Spanje wilden inzetten extra snel klaar te hebben."

FOK! Prijswinnaars week 13

Vorige week gaven we 3 prijspakketten van Silly Gifts weg. De winnaars, die hun prijs in de loop van de volgende week kunnen verwachten zijn:


Sparhawk
Grooviee17
letanoy


Gefeliciteerd!

Vandaag is je laatste kans om mee te doen aan de Iguazuprijsvraag (zie reviewtracker)! Hou de reviews deze week sowieso in de gaten, er komen in het kader van de Nederlandse week deze week de nodige prijsvragen voorbij!

Zware val Gerben Löwik

Gerben Löwik is niet ongeschonden uit de Ronde van Vlaanderen gekomen. De Nederlander werd meegesleurd in een val van twee andere renners en moest door blessures daarna opgeven.

De sturen van twee renners haakten in het gedrang op de smalle Vlaamse wegen in elkaar en die twee trokken zichzelf, maar ook Gerben Löwik naar de grond. De val werd nog gebroken doordat de renners doorrolden een sloot in, maar de Rabobank-renner kwam er niet zo goed vanaf. Hij had een dikke knie en moest daardoor opgeven.

Vandaag wordt de knie met een MRI-scan onderzocht en zal ook worden gekeken of hij een hersenschudding heeft opgelopen. Ploegleider Frans Maassen vreest dat Löwik voor zondag nog niet fit zal zijn: "Zoals ik het allemaal zag, ben ik bang dat Gerben dat niet haalt. Het zag er niet goed uit."

Voor Rabobank is er wel een lichtpuntje. Oscar Freire lijkt snel te herstellen van zijn griep. Hij meldde bij de ploeg alweer zich een stuk beter te voelen.

Jongen van 18 doodgereden op A28

Een anonieme FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

In de nacht van zaterdag op zondag is een 18-jarige jongen uit Elspeet rond 4.30 uur aangereden op de A28 bij Nunspeet. Een 26-jarige automobiliste schepte de jongen die over de snelweg liep. De jongen was op slag dood.

De Elspeter was met vrienden uitgegaan in discotheek The New Break in 't Harde. Toen zijn vrienden naar huis gingen, besloot hij om onduidelijke redenen te gaan lopen over de A28 van 't Harde naar Nunspeet. Voordat hij werd aangereden had hij nog telefonisch contact met zijn moeder of ze hem kon komen ophalen.

Bij het ongeval raakte de automobiliste licht gewond door rondvliegende glasscherven. Volgens de woordvoerder van de politie gaat het niet om een zelfdoding maar een ongeluk.

Jol boos op Keane

Trainer Martin Jol van Tottenham Hotspur heeft flink uitgehaald naar zijn speler Robbie Keane.

Keane is boos op de Nederlandse coach, omdat hij zaterdag in de uitwedstrijd tegen Birmingham City (1-1) geen speelminuten kreeg. "Het draait niet om Robbie Keane. Het draait om de club", aldus Jol tegenover de BBC. "Het is niet mijn probleem, maar dat van Robbie."

In de competitiewedstrijd tegen Birmingham gebruikte Jol zijn laatste wissel om Mido in het veld te brengen, Keane kon dat niet verdragen en stormde daarop gelijk de spelerstunnel in. "Het was een goede wissel en Mido kreeg nog een aardige kans. Robbie moet niet moeilijk doen, want we hebben een lastige wedstrijd achter de rug", aldus de Nederlander.

Van Bronckhorst redt Barcelona

Giovanni van Bronckhorst heeft Barcelona zondag in de Spaanse competitie op de valreep geholpen aan een punt.

Tegen Betis Sevilla leek de koploper af te stevenen op een nederlaag. De bezoekers moesten na 14 minuten al met een man minder spelen, maar wisten desondanks uit te lopen naar een 3-1 voorsprong. Pas in de vijfde minuut van de blessuretijd maakte Van Brockhorst gelijk: 3-3.

De ploeg van Frank Rijkaard had een moelijke middag tegen de nummer vier in de Spaanse Primera Division. Na 12 minuten scoorde Joaquin de eerste goal. Twee minuten daarna moest Riva het veld verlaten met een rode kaart en maakte Eto'o vanaf de strafschopstip gelijk. Betis hield echter het overzicht en kwam via Ricardo Oliveira en opnieuw Joaquin op 3-1.

Pas in de slotfase van de wedstrijd wist Barca de wedstrijd een nog enigszins acceptabel aanzien te geven. In de 81e minuut scoorde Eto'o opnieuw uit een penalty, waarna van Bronckhorst ver in blessuretijd alsnog de gelijkmaker wist te scoren.

Real Madrid wist twee punten in te lopen op Barcelona, door de uitwedstrijd tegen Albacete met 2-1 te winnen.

Villarreal, donderdag tegenstander van AZ in het UEFA-bekertoernooi, was zaterdag tegen Athletic Bilbao goed op dreef. Voor eigen publiek won de Spaanse subtopper met 3-1. De treffers van Villarreal werden gemaakt door Romero José Mari (twee maal) en Diego Forlan.

Een nieuwe lente, een oude geur

Met het ontluiken van de lente komen er allerlei frisse geuren los. Het heerlijk zwoele aroma van de vele voorjaarsbloemen die in bloei komen maakt het aangenaam flaneren door het park. Het kruidige aroma van het bos met de massale productie van vers bladgroen verheft menig wandelaar tot een vrolijk gemoed. De zoet-zilte lucht van kastanjebloesem en van de in bloei staande vlierstruiken veroorzaakt in heel wat onderbuiken van man én vrouw een gevoel van geilheid dat moeilijk in te tomen valt maar meestal een positief gevoel geeft dat het leven meer dan de moeite waard maakt.

Verdachte van terreur sleept overheid voor de rechter

Nood-kloon had ons -vertaald en wel, waarvoor onze dank!- via de nieuws-submit te melden:

De FBI heeft op basis van de Patriot Act een huis van een verdachte onderzocht, op verdenking van betrokkenheid bij de bomaanslagen in Madrid waarbij 191 mensen omkwamen. Na nader onderzoek bleek de verdachte echter onschuldig te zijn. Bij de huiszoeking zijn drie harde schijven in beslag genomen, zijn tien DNA monsters genomen en zijn er 335 foto's van z'n persoonlijke bezittingen genomen.

De Patriot Act staat de overheidsdiensten toe om in het geheim onderzoek te doen, zonder een huiszoekingsbevel of formele aanklacht. De verdachte werd zelf twee weken vastgehouden, omdat een vingerafdruk die gevonden was op een tas met ontstekers, onterecht aan hem werd toebedacht. De FBI heeft later toegegeven dat ze fout zaten.

De man heeft inmiddels een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse overheid, waarbij hij aangeeft dat zijn grondrechten geweld is aangedaan. Hij wil ook aanvechten dat de Patriot Act wetgeving zelf grondwettelijk toelaatbaar zou zijn. In de aanklacht is verder vastgelegd dat de regering opgedragen is meer details over het onderzoek prijs te geven. De advocaten van de verdachte willen weten hoe het DNA is onderzocht, waar afluisterapparatuur is geplaatst en waarvan de foto's zijn genomen.

Volgens Michael Greenberger, een voormalige justitiemedewerker voor contra-terroristische activiteiten, is dit de eerste keer dat dat de regering toegegeven heeft dat een zogenaamde Sneak and Peek operatie heeft plaats gevonden op basis van de Patriot Act: "Het doel van een sneak and peek is dat niemand er achter komt dat het heeft plaatsgevonden. Dit is de eerste keer dat een burger inzage zal krijgen in dossiers van zo'n operatie."

Arrestaties na ruzie om hond en kat

JahWe had ons via de nieuws-submit te melden:

Zaterdagavond moest de poltie in Ede er aan te pas komen toen twee Edenaren ruzie kregen om een hond en een kat. De ruzie liep uit op een handgemeen, waarop de politie besloot de beide Edenaren aan te houden.

De onenigheid ontstond rond half zeven 's avonds, toen een 67-jarige Edenaar met zijn aangelijnde hond over straat fietste en er op dat moment een kat op de rug van de hond zou zijn gesprongen. De eigenaar van de hond probeerde daarop de kat bij de hond weg te halen. De kennelijke eigenaar van de kat, een 20-jarige man, zag het voorval gebeuren en er onstond hierover een woordenwisseling, waarbij de 20-jarige de hondeneigenaar met een honkbalknuppel bedreigde. De 67-jarige zou in reactie hierop de jongeman in het gezicht hebben geslagen, waarna deze de oudere man met de knuppel op het hoofd zou hebben geslagen.

De gewaarschuwde politieagenten die reeds ter plaatse waren hielden daarop beide mannen aan. Na het afleggen van een verklaring op het bureau zagen beide mannen af van het doen van aangifte, waarna ze weer op vrije voeten werden gesteld. Ook deed de 20-jarige vrijwillig afstand van de honkbalknuppel.

SinCity

Ik had hier laatst een paar ietwat vreemde fotos gepost van Jessica Alba met blond haar. Little did I know dat dit voor een rol was in Sin City, wederom een verfilmde comic.

Het kan dus allemaal wél vet, want Hellboy was zwaar in orde en Spiderman I & II waren ook goed.

Deze is echter geregisseerd door Robert Rodriquez, die verantwoordelijk is voor "El Marriachi" en de Desperado serie. Hoe dan ook, de hele cast is vet, Mickey Rourke, Benicio del Toro, Bruce Willis, yadayadayada...

Ojah, en Rosario Dawson, en die wil ik eigenlijk gewoon heel erg hard neuken.

Trailers voor Sin City vind je hier.

Israëlische graven beklad

In Jeruzalem zijn de graven van oud-premier Rabin en zijn vrouw Lea beklad. Onbekenden hebben met verf beledigende teksten over hun namen gespoten. Ook de graven van andere joodse leiders, Theodore Herzl en David Ben Goerion, zijn geschonden. De politie denkt dat het het werk is van ultra-nationalistische joden, die zich verzetten tegen de ontruiming van de Gaza-strook.

Op het graf van Rabin in Jeruzalem was onder meer de leus 'moorddadige hond' geklad. Rabin wordt door rechts-extremistische joden gehaat, omdat hij vrede heeft gesloten met de Palestijnse leider Yasser Arafat. Om wraak te nemen schoot een militante jood hem in november 1995 tijdens een vredesbijeenkomst in Tel Aviv dood. Op de tombe van zijn vrouw Lea, die naast haar man is begraven, is een vergelijkbare leus geschreven.

Yitzhak Rabin werd in 1995 vermoord door een radicale jood die Rabin kwalijk nam dat hij vrede probeerde te sluiten met de Palestijnen.

Gijzeling in Duitse gevangenis beëindigd

Speciale eenheden van de Duitse politie hebben kort na middernacht een gijzeling in de gevangenis van Naumburg beëindigd. Een vrouw en een man werden sinds zondagmiddag in gijzeling gehouden door twee gedetineerden.

Rond kwart voor vier 's middags wisten de twee gedetineerden drie mensen te overmeesteren met behulp van scharen. Eén van hen ontsnapte echter snel na de gijzelname. De anderen, beiden behorend tot het gevangenispersoneel, konden pas om half één 's nachts bevrijd worden. Bij deze actie raakte niemand gewond.

De twee gedetineerden van 37 en 44 jaar oud zitten lange gevangenisstraffen uit wegens geweldsdelicten. Bij de gijzeling eisten zij dat ze vrijgelaten zouden worden. Het is nog onbekend hoe zij aan de scharen gekomen zijn.

Vier jaar eerder vond in dezelfde gevangenis ook een gijzeling plaats. Toen gijzelde een 34-jarige moordenaar vier uur lang een verpleegster.

Asbest vrij bij brand in Leeuwarden

Op een industrieterrein bij de jachthaven van Leeuwarden heeft een brand gewoed waarbij asbest is vrijgekomen. Het vuur brak rond 00:45 uur uit in een loods met schepen waar platen asbest lagen. Het industrieterrein werd vannacht drie uur lang afgesloten en de werknemers van enkele fabrieken moesten binnenblijven.

Nadat deskundigen op het gebied van asbest poolshoogte hadden genomen, gaf de gemeente Leeuwarden het industrieterrein in de stad vanochtend rond half vijf vrij. De jachthaven zelf blijft nog afgesloten, totdat de brandweer alles heeft gecontroleerd.

De brandweer had de felle brand in korte tijd onder controle, maar kon niet voorkomen dat zes boten verloren zijn gegaan en dat asbest op het nabijgelegen industrieterrein terechtkwam.

Fable en PGR op Xbox 2

Het hoofd van Microsoft Game Studios, Shane Kim, die mede-verantwoordelijk is voor het uitgeven van games als Halo 2 en Fable, heeft in een interview met Xbox.com aangegeven dat de gamereeksen Halo, Fable en Project Gotham Racing ook door zullen gaan op de Xbox 2. Hij kon hier verder nog geen details over vrijgeven natuurlijk, en waarschijnlijk zullen we hier tijdens de E3 (die loopt van 17 tot en met 20 mei) meer over horen. Het hele interview kun je hier lezen.
"[...]
Without giving away all the surprises we have in store, gamers that love franchises like Halo, Fable, and Project Gotham Racing can safely assume we will continue to invest in them as we move into the next generation.
[...]"


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.