Verdonk wil dossiers 'aanstellers' openbaar maken

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken & Integratie wil dossiers van uitgeprocedeerde asielzoekers openbaar maken. Het gaat dan om uitgeprocedeerden die de publiciteit zoeken met verhalen waarom ze in Nederland zouden moeten blijven. De minister zegt zich te ergeren aan de ''aanstellerige verhalen'' die regelmatig in de media opduiken over sommige asielzoekers.

Volgens Verdonk zijn een aantal asielzoekers helemaal niet zo zielig als ze zich voordoen. Sommige asielzoekers worden bijvoorbeeld afgewezen omdat ze als crimineel te boek staan of omdat ze in hun land van herkomst verdacht worden van oorlogsmisdaden. De openbaarmaking van de dossiers zal wťl met grote zorgvuldigheid gebeuren. Er mag geen gevaar voor de asielzoeker in zijn thuisland door ontstaan.

Vluchtelingenorganisatie Inlia vindt het voornemen van Verdonk een ''geweldig idee.'' Het komt geregeld voor dat de organisatie van het ministerie te horen krijgt dat dossiers allerhande belastende informatie bevatten. ''Daar kunnen wij ons dan niet tegen verweren.''