Streekvervoer grotendeels plat door sneeuw

Mr_Rammstein en Scootmobiel hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws De hevige sneeuwval die ons land momenteel teistert, heeft er voor gezorgd dat in grote delen van het land geen streekvervoer meer rijdt. Na busmaatschappij Arriva hebben ook Connexxion, het Amsterdamse GVB, het Haagse HTM en Stadsvervoerder Nederland (SVN) bussen en trams binnen gehaald. Het winterweer is voorlopig ook nog niet afgelopen, en wordt mogelijk zelfs nog extremer.

Aan het begin van de dag liet Arriva al weten alle bussen in Groningen, Friesland en Drenthe binnen te houden. Volgens de maatschappij was het te gevaarlijk om met de bussen de weg op te gaan. Woensdagavond hebben maatschappijen uit het hele land dit voorbeeld gevolgd. Bussen en trams reden vanavond nog éénmaal door tot het eindpunt, waarna ze massaal van de weg werden gehaald.

Het GVB heeft in Amsterdam rond 19.00 uur alle bussen en de meeste trams stilgezet. Alleen trams 1, 4, 9 en 13 reden nog. De bussen van het nachtnet zullen ook niet rijden. "Het is hartstikke glad op de weg, je ziet auto's die de bocht niet halen of de bruggetjes in de stad niet meer opkomen. We willen onze passagiers niet in gevaar brengen", aldus een woordvoerster. De metro reed overigens wel gewoon door.

Ook streekvervoerder Connexxion haalde een deel van de bussen van de weg. Alleen in de regio's Twente, Zeeland, Goeree-Overflakkee, een gedeelte van Utrecht en in de kop van Noord-Holland werd normaal doorgereden. In Den Haag haalde de stadsvervoerder HTM alle bussen naar binnen, wat Stadsvervoerder Nederland (SVN) in Utrecht ook deed.

Volgens een woordvoerder van de Connexxion is het nog niet duidelijk of de bussen morgen in de ochtendspits weer normaal kunnen rijden.

Verkeerssituatie
De verkeerssituatie is woensdagavond vooral in de omgeving van Amsterdam 'beroerd', zo meldt de VerkeersInformatieDienst (VID). Omdat er te veel sneeuw valt, lukt het Rijkswaterstaat niet de wegen in de regio sneeuwvrij te houden.

De avondspits viel woensdag nog erg mee, omdat de meeste wegen toen wel sneeuwvrij waren. Bovendien hielden mensen massaal rekening met de gladheid, door voor de avondspits van hun werk te vertrekken of door thuis te blijven.