Verbod vlag op schooltas was dringend advies

De schooldirectie van het Cals College in IJsselstein ontkent dat het aan twee leerlingen een verbod op het dragen van de Nederlandse vlag op een schooltas heeft uitgevaardigd. Volgens de school heeft men slechts gezegd dat ze ''ernstig moesten overwegen om de Nederlandse driekleur van hun schooltas te verwijderen, omdat het provocerend kon overkomen aan het adres van vooral de Marokkaanse medeleerlingen.'' Beide leerlingen, Patrick Balk en Mark de Mooij, vatten dit dringende verzoek echter wel degelijk op als een verbod.

De voorzitter van de Centrale Directie van de school, drs. H.J. van Rooijen, bestrijdt dat de directie met het dringende verzoek om de driekleur te verwijderen uit angst heeft gehandeld. ''We hebben zuiver en alleen de veiligheid van de leerlingen op het oog. Van een verbod is geen sprake. We wilden het gesprek aangaan om duidelijk te maken dat we het vlaggetje niet zo'n goed idee vinden. Meer niet, ze mochten zelf beslissen.''

Bij de Telegraaf, die maandag aandacht aan de zaak besteedde, stroomden de woedende reacties op het verbod gisteren binnen. Ook op FOK! reageerden zaterdag al talloze users negatief op 'het advies' van de schooldirectie.

Ook Tweede Kamerleden mengden zich in de discussie. VVD-Kamerlid Arno Visser vraagt zich af hoe een Nederlandse vlag in hemelsnaam provocerend kan zijn. PvdA-Kamerlid MariŽtte Hamer noemt het vlagverbod ''een vreemd verhaal. Het is weliswaar heel moeilijk reageren op een incident, maar als de enige reden van de school het provoceren is, dan vind ik dat zwaar overdreven'', aldus Hamer. Zowel de PvdA en Kamerlid Geert Wilders willen opheldering van minister Van der Hoeven van Onderwijs over de kwestie. ''Het gebruik van onze vlag mag niet worden verboden'', aldus Wilders. VVD en CDA vinden het een zaak van de school, die men onderling moet oplossen.


Patrick Balk en Mark de Mooij (rechts) willen vlag niet verwijderen