Rotterdamse daklozen even in pinparadijs

FSF-Moses had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsEen storing in een aantal pinautomaten in Rotterdam heeft ervoor gezorgd dat twintig uitkeringsgerechtigden voor ongeveer 100.000 euro konden pinnen. Twee daklozen haalden samen ruim 33.000 euro uit de bankautomaten, en zijn sindsdien spoorloos. "Misschien zitten ze wel op de Bahama's", zegt een woordvoerder van de dagopvang in de Rotterdamse Pauluskerk.

De storing vond vorige week donderdag plaats in de automaten van Fortis Bank. De bijstandstrekkers konden met een speciale pas die ze ontvangen van de sociale dienst opeens onbeperkt pinnen. Normaal kan er maximaal 140 euro met de bankpas worden opgenomen, mits er voldoende geld op de rekening staat. "Er kon niet worden gecheckt hoeveel iemand op zijn rekening had staan en wat zijn limiet was. Hierdoor kon men veel meer pinnen dan toegestaan", verklaart Hendrik Jan Eijpe van Fortis Bank.

Juristen van de bank overleggen inmiddels met de sociale dienst over hoe het geld kan worden teruggevorderd. De meeste mensen zijn inmiddels getraceerd. De bijstand van de betreffende personen is opgeschort en er worden betalingsregelingen getroffen. Eijpe van Fortis hoopt dat er in ieder geval iets van het geld terug komt. "Deze mensen hebben afgezien van de bijstand geen inkomen en van een kale kip kun je niet plukken. Dat geld is gewoon weg."