'Nederland emancipeert niet genoeg'

Icoon Algemeen nieuwsDe emancipatie van vrouwen in Nederland loopt achter. Dat blijkt althans uit de Emancipatiemonitor 2004, die maandag verschijnt. Het streven van het ministerie van Sociale Zaken is om in 2010 65 procent van de vrouwelijke beroepsbevolking aan het werk te hebben. Dit lijkt echter niet gehaald te worden.

"Vrouwen zullen zich naar verwachting weer eerder terugtrekken van de arbeidsmarkt of minder gaan werken en mannen zullen wel meer gaan werken", wordt in de monitor door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geconcludeerd. Naast de economische malaise zou 'een niet zo krachtig emancipatiebeleid van de overheid' één van de oorzaken zijn. In 2003 lag de arbeidsparticipatie van vrouwen op 55 procent. Momenteel is er sprake van een groei van één procentpunt per jaar.

De nieuwe verlofspaarregeling, de Wet Arbeid en Zorg en de Wet Kinderopvang zullen echter weinig helpen om arbeid en zorg voor vrouwen te combineren. Plannen om de werkweek te verlengen betekenen naar verwachting een stap terug. Het aandeel vrouwen dat de baan opzegt na de geboorte van het eerste kind is wel sterk gedaald, van een kwart in 1997 naar tien procent in 2003. Moeders gaan over het algemeen wel minder werken, vaders doen dat zelden.