'Socialisten dwingen mij in Franse auto'

Een inwoner van Ede is er van overtuigd dat rooms-katholieken en socialisten tegen hem samenspannen. Doel van het complot zou zijn om de man te dwingen in een auto van Franse makelij te rijden. De Nederlandse 'Mulder' verklaarde dit tegenover de Raad van State, waar hij vergeefs de beslissing van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) om hem geen nieuw rijbewijs te geven aanvocht.

Het CBR had de man ongeschikt geacht om achter het stuur te zitten, nadat hij een Renault en een CitroŽn van de weg had gedrukt. Beide auto's en de inzittenden hielden niets aan de incidenten over, maar het bureau vond dat de Edenaar 'ernstig gestoord inzicht of gedrag' vertoonde.

De man erkende dat het niet slim was om de wagens van de weg te drukken, maar voegde daar aan toe dat hij al sinds 1999 achtervolgd wordt door Franse automerken. Zo bood een uitzendbureau hem een baan aan bij een vrachtwagenbedrijf van Renault. Daarna viel het de man op dat er steeds meer 'Franse' auto's aan de bumper van zijn Mercedes kleefden. "Ik ging mij steeds meer irriteren aan het gedrag van weggebruikers met Franse automerken. Op een gegeven moment werd het me allemaal te veel", verklaarde de Edenaar, die zeker weet dat Rooms-Katholieken en socialisten hem in een Frans automerk willen dwingen.