'Journalisten misdragen zich in Den Haag'

Sommige media hebben zich volgens de Haagse burgemeester Deetman "knettergek" gedragen in hun berichtgeving over de belegering door de politie van een woning in het Laakkwartier. Dat zei hij tijdens een bezoek aan de bewoners van de buurt. Volgens de burgemeester zijn er mensenlevens op het spel gezet door het "verspreiden van onzin en fantasieŽn". Vooral radio en tv hebben hiermee "hectiek en hype" veroorzaakt.

Deetman benadrukt dat de situatie op die dag "delicaat" was, en dat ook de media zich hadden moeten realiseren dat "rustige berichtgeving" gewenst was. "Van wijsheid en inzicht heb ik echter niets gemerkt. De journalisten zouden zich aan de feiten moeten houden", zo zegt Deetman.

Media verzamelen zich in Den Haag. Foto: Papa_Eend

Volgens adjunct-hoofdredacteur Hugo van der Parre van RTL Nieuws en RTL Z heeft Deetman het over zichzelf afgeroepen door een lege persconferentie te geven, waardoor de pers zelf op informatie uit moest. Zijn collega Marcel Gelauff van de NOS noemt het een uitzonderlijke situatie: "Je vertelt wat je niet weet". Daarnaast geeft hij toe dat er fouten kunnen zijn gemaakt. "Maar wie maakt er geen fouten? Zeker als je iets live brengt weet je achteraf pas precies hoe het zit." Ze trekken zich dan ook weinig aan van de kritiek.