Zeeuwse scholier bedreigde Ali, Wilders en Van Gogh

De 17-jarige Yeyha K. uit Sas van Gent die al sedert 27 september in de cel zit, heeft op internet ondubbelzinnig opgeroepen Theo van Gogh en de Kamerleden Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders te vermoorden, zo meldt de Provinciale Zeeuwse Courant. Eerder al liet de Telegraaf weten dat de Atheneum-scholier van het Zeldenrust-Steelantcollege in Terneuzen het op Wilders had gemunt. Bij een huiszoeking in zijn ouderlijke woning in Sas van Gent vond de politie indertijd stoffen die gebruikt kunnen worden om een bom mee te fabriceren. Het OM verdenkt de tiener verder van het voorbereiden van brandstichting.

Uit informatie die minister Donner van Justitie bekend maakte blijkt dat Yeyha K. zichzelf op internet de 'AIVD-doder' noemde. Op 30 juni reeds plaatste hij op het internetforum van Marokko.nl deze tekst: ''Als ik die vervloekte Hirsi Ali een keer tegenkom, zal ik haar strot doorsnijden. Met zijn allen moeten wij haat creŰren jegens gestoorde figuren zoals Hirsi Ali, het moet een gewoonte worden dat personen als Pim, Hirsi en Wilders gedood worden.'' De Zeeuwse politie volgde de internetactiviteiten van de scholier vanaf half juli en vermoedt dat hij met anderen voorbereidingen trof voor het plegen van een aanslag met explosieven.

Op 28 augstus schrijft K. op internet: ''Moge Alla een einde maken van het leven van onze vijanden, ik zweer bij God dat ik verlang naar de dag dat ik deze koefar de hel in zie geworpen worden. Broeders en zusters dood deze vijanden van de Islam als jullie hen op straat ontmoeten, God heeft ons het recht gegeven om dit soort personen te doden. Wie aanbidden wij? Allah de Heer’ of het Nederlandse democratische rechtssysteem?''

De Atheneum- bedreigde ook Theo van Gogh, want een andere tekst van hem is: ''Het gaat mij om de intenties van Hirschi en Theo, zij doen er alles aan om de Moslims/Islam in een kwaad daglicht te stellen. In Nederland geldt de Nederlandse wet en ik weet wat de gevolgen van een moord op bijvoorbeeld Hirschi zouden kunnen zijn. Dat interesseert mij echter niet, wat mij interesseert is het geloof.''

Yeyha K. is een zoon van een familie van Marokkaanse komaf. Eind september laten die in een interview weten niet te begrijpen waarom hun zoon en broer door de politie werd opgepakt. De familie zei geen aanhanger te zijn van de fundamentalistische islam. Ze gaan naar een moskee in Zelzate. De zoon die nu vastzit, gaat een paar keer per jaar mee. ''Hij is moslim, maar niet fanatiek'', aldus zijn vader toen.