Theo van Gogh gecremeerd

In het Amsterdamse crematorium De Nieuwe Ooster in de wijk Watergraafsmeer hebben familie en vrienden afscheid genomen van de vorige week vermoorde film- en opiniemaker Theo van Gogh. De plechtigheid werd rechtstreeks op tv uitgezonden. Tijdens de plechtigheid spraken Theo's vader en moeder, zijn twee zussen, historicus Maarten van Rossem en oud-PvdA-minister en voormalig burgemeester van Rotterdam Bram Peper.

De moeder van Theo zei dat haar lijf zich na de moord vulde met haat. Een gevoel dat ze nog nooit eerder had gekend. Verder zei ze onder meer: ''Theo liet zich de mond niet snoeren. Hij was bezorgd, bang dat ons land in achterlijkheid en onvrijheid terecht zou komen, hij had bange vermoedens voor de toekomst''. Mevrouw Van Gogh noemde in haar rede ook minister Verdonk van Vreemdelingenzaken die de steun van haar en van haar overleden zoon had. Ook zei ze dat Tweede-Kamerlid Hirsi Ali (VVD) zich niet schuldig hoeft te voelen over Theo's dood. ''Theo werd al langer bedreigd'', aldus moeder Van Gogh.

Collega-columnist en Amerika-kenner Maarten van Rossem deelde zijn herinneringen aan zijn vriend met het publiek. Hij hekelde de media die de afgelopen week praatprogramma's vol kletste over Van Gogh in plaats van zijn films te draaien: ''Het beste monument dat je hem kunt geven is dat zijn films op dvd worden gezet en dat is beter dan dat Harry Mens een levensgroot bronzen beeld voor hem gaat oprichten.'' (Mens liet een beeld maken van Pim Fortuyn.)

Bram Peper ging in zijn toespraak uitgebreid in op de vrijheid van meningsuiting en de democratie. Volgens Peper moet de democratie continu verdedigd worden tegen types die haar omver willen werpen.

De twee zussen van Theo, Josine en Jantine, haalden veel herinneringen op aan hun broer, die lastig kon zijn, altijd volop aanwezig was, maar bovenal veel liefde en menselijkheid gaf.

De zichtbaar gebroken vader van Theo zei de afgelopen week veel gedacht te hebben aan zijn broer Theo, naar wie de filmmaker vernoemd was. De oom van Theo stierf in de Tweede Wereldoorlog ook wegens gebruik maken van de vrijheid van meningsuiting. Hij bedankte onder meer Theo's vrienden Theodor Holman en Max Pam voor het verwoorden van Theo's gedachtengang in de media de afgelopen week en Hans Teeuwen voor het mede organiseren van het afscheidsfeest dat gisteravond gehouden werd. De vader van Theo voegde verder toe dat zij die moskeeën in brand steken en besmeuren door Theo veracht zouden zijn, als hij nog zou leven.

Als laatste werd het lied 'Perfect Day' van Lou Reed gedraaid en konden de aanwezigen, waaronder Theo's 12-jarige zoon Lieuwe, een laatste groet aan hun dierbare brengen.


Theo van Gogh