'Vier mannen niet meer verdacht van terreur'

Vier mannen die eind juli werden opgepakt worden niet meer verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Dat meldt de advocaat van één van hen. Het Openbaar Ministerie heeft de aanklacht uit de dagvaardiging gelaten. De arrestatie van de mannen werd aanvankelijk anderhalve maand stilgehouden.

Minister Donner van Justitie liet destijds in het tv-programma Buitenhof weten dat de mannen doelen als de Tweede Kamer en Schiphol op het oog hadden. Twee van de mannen hadden zich verdacht gemaakt door video-opnamen te maken in de binnenstad van Den Haag. Advocaat J. Taekema vermoedt dat het OM bewust wachtte met de bekendmaking van de arrestatie, omdat het geen sterke zaak had. "Het feitenmateriaal rechtvaardigt voor mijn cliënt niet om in voorlopige hechtenis te blijven", stelt de raadsman vast.

De opgepakte mannen betreffen een 26-jarige Saudiër, een 31-jarige Jemeniet, een 21-jarige man uit Rotterdam en een 28-jarige Nederlander van Surinaamse afkomst. Taekema behartigt de belangen van de laatste. Bij huiszoekingen zouden destijds een vuurwapen, vier patroonhouders met munitie, een geluiddemper, een kogelvrij vest en videobanden met interviews met personen die zeggen dat zij zelfmoordaanslagen gaan plegen zijn aangetroffen.