Nader mag meedoen aan verkiezingen Florida

Icoon US verkiezingen 2Ralph Nader mag in de staat Florida deelnemen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat heeft het hooggerechtshof van Florida vrijdag beslist na een week van gesteggel over de deelname van de kandidaat van de Reform Party. De deelname van Nader zou gunstig zijn voor president Bush, omdat Nader naar verwachting stemmen kan wegsnoepen van de Democratische kandidaat Kerry.

In 2000 kreeg Nader, toen nog kandidaat voor de Green Party, bijna 100.000 stemmen in Florida. Gore verloor in Florida van Bush met een verschil van 537 stemmen, en verloor daarmee de race om het presidentschap. Democraten verzetten zich dit jaar tegen de deelname van Nader in de staat, met als argument dat de Reform Party geen echte nationale partij zou zijn. Daarvoor zou de partij van Nader onvoldoende leden hebben.

Ralph NaderEen lagere rechter besloot eerder deze week dat de Reform Party inderdaad geen landelijke partij is, en dat Nader niet als onafhankelijke kandidaat mag deelnemen in de staat omdat hij niet de daarvoor noodzakelijke handtekeningen heeft verzameld. De regering van Florida onder leiding van gouverneur Jeb Bush ging daartegen bij het hooggerechtshof in beroep. Ook in de staat Colorado besliste een rechter dat Nader mag deelnemen. In Colorado wordt, net als in Florida, een nek-aan-nekrace verwacht tussen Bush en Kerry.

Peilingen
De peilingen geven ondertussen een zeer verschillend beeld van de verhoudingen tussen de kandidaten. Nadat in de week na de Republikeinse conventie Bush in de meeste peilingen een forse voorsprong bleek te hebben opgebouwd op John Kerry meldde het Pew Research Center donderdag dat de belangrijkste kandidaten vrijwel gelijk opgingen. Een week eerder had hetzelfde instituut onder waarschijnlijke kiezers nog een voorsprong van zestien procent voor Bush gepeild. Nader scoorde in deze peiling één procent. De vrijdag gepubliceerde peiling van Gallup liet echter nog steeds een ruime voorsprong van veertien procent voor Bush zien. Volgens deze peiling zou Ralph Nader drie procent van de stemmen halen.