Weinig animo op eerste schooldag in Beslan

Sessy vertaalde en submitte ons het volgende:

Icoon Buitenlands nieuwsHet nieuwe schooljaar in Beslan, de stad waar een halve maand geleden een gijzelingsdrama zich voltrok, begint vandaag, maar veel leerlingen blijven uit angst nog thuis.

Alle scholen waren na het drama gesloten, maar nu in de gebouwen een grondige inspectie op verdachte voorwerpen is afgerond, zijn de deuren weer geopend. Hoewel de leerlingen verplicht zijn om te komen, blijven de meeste thuis omdat ze bang zijn. De leerlingen die komen, zijn al een kwartier voor aanvang van de eerste les aanwezig, de rest komt niet opdagen. Vier kinderen uit groep zes zijn gekomen, drie uit groep acht en maar twee kinderen uit een
brugklas.

Enkele kinderen komen zelf naar school, maar anderen worden gebracht door hun ouders. Een van de leerlingen uit groep zes zei: "Ik was heel bang en mijn vriendjes ook. Ik heb gezegd dat ze niet bang moeten zijn, er gebeurt niks.".

Het begin van het nieuwe schooljaar wordt zonder festiviteiten begonnen. De enige les die op de eerste lesdag wordt gegeven is "Vrede herinneren" en er wordt één minuut stilte gehouden. De nieuwe leerlingen van groep zes lijken nog het minst last te hebben van de gevolgen van het gijzelingsdrama. De opvallend grote groep is het rumoerigst. Bij het uitdelen van de leerboeken zien de meeste kinderen er gelukkig uit, maar hun ouders staan onrustig in de gang. Mila, een moeder van een van de nieuwe leerlingen vertelt: "We hebben gemengde gevoelens. We zijn zeker bang, maar de kinderen moeten toch leren. We hopen maar dat het ook anders kan."

De schoolfoto die traditiegetrouw op de eerste lesdag wordt gemaakt, zou symbool moeten staan voor een nieuw begin. Maar de meeste leerlingen zullen op de foto ontbreken. Zeker meer dan drievierde van de tienduizend schoolgaande kinderen in Beslan kwam vandaag niet naar school. Hoeveel er morgen komen, wanneer de echte lessen beginnen, weten ze zelfs op het gemeentehuis niet.

Nederlandse leerlingen hielden gisteren nog één minuut stilte om de slachtoffers van Beslan te herdenken. De scholen deden dit na een oproep van het kabinet.