Moskeeën in Driebergen komen er toch

Icoon Binnenlands nieuws In Driebergen zullen definitief twee moskeeën worden gebouwd, zo heeft de Raad van State, het hoogste rechtscollege in Nederland, bepaald. Dat blijkt uit drie uitspraken die vandaag zijn bekendgemaakt. De uitspraken zijn een flinke domper voor de protesterende buurtbewoners.

Aan de Akkerweg in Driebergen zal een Turkse en een Marokkaanse moskee verrijzen. Omwonenden zijn er totaal niet blij mee. Ze vrezen voor veel overlast. "Ik zou het vreselijk vinden als er elke vrijdag een oproep door de straat zou klinken om naar de moskee te komen ", zo sprak een teleurgestelde omwonende. "Zoiets past helemaal niet in mijn beleving."

De uitspraken van de Raad van State zijn bijzonder opvallend te noemen. Twee maanden geleden uitte het rechtscollege nog zware kritiek op de goedkeuring van het plan door de provincie Utrecht. "Als de provincie de regels van het eigen streekplan niet toepast, hebben we een groot probleem", zei staatsraad P. Offers toen.

De locatie van de te bouwen moskeeën ligt buiten de gemeentelijke bouwgrens. Volgens de wet mogen er dan geen wooncomplexen, buurtcentra, kerken en moskeeën gebouwd worden. Omdat de gemeente op de locatie toch de moskeeën wilde realiseren, besloot het in gang zetten van een afwijkingsprocedure. Dergelijke plannen mogen enkel ingezet worden indien een geheel nieuw streekplan is opgesteld.

De plannen omtrent gebedsruimten en een ontmoetingsruimte voor de Turkse en de Marokkaanse gemeenschap dateren echter uit 1995, het laatste streekplan uit 1999. Desondanks oordeelde de Raad van State dat de bouw van de moskeeën "een nieuwe ontwikkeling was die ten tijde van het streekplanbesluit in 1999 nog niet zodanig concreet was." De moskeeën mogen nu dus gebouwd worden, dit tot onvrede van de buurtbewoners.