Tekort aan leraren Groningse taal

Het Gronings wint aan populariteit. Er zijn steeds meer mensen die een cursus willen volgen in de streektaal. De belangstelling is echter zo groot dat er een tekort is aan cursusleiders. Het Huis van de Groninger Cultuur moet steeds vaker mensen die Gronings willen leren weigeren. In samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen gaat het Huis op zoek naar belangstellenden die een opleiding tot cursusleider in de Groningse taal willen volgen.

H. Scholte van het Huis van de Groninger Cultuur geeft aan dat het om een serieuze opleiding gaat."Het is zeker niet vrijblijvend. De cursus duurt drie semesters en wordt afgesloten met een examen. Toekomstige cursusleiders moeten een essay en een werkstuk in het Gronings kunnen afleveren." Hij hoopt in totaal twintig cursusleiders te werven.

Er is een brede belangstelling voor de Groningse cursussen. "Aan de ene kant zijn er belangstellenden die de Groningse taal al machtig zijn en zich willen verdiepen in de cultuur en literatuur. Aan de andere kant zijn er cursisten die beroepsmatig Gronings moeten leren. Zo hebben we al eens een politieagent op cursus gehad. Hij wilde Gronings leren, omdat hij in meldkamer mensen aan de lijn kreeg die in panieksituaties alleen het dialect machtig zijn."