Woede om vrijlating 'ketchupactivisten'

Politiek en justitie hebben met woede en onbegrip gereageerd op de vrijlating van de twee activisten die afgelopen woensdag minister Rita Verdonk met ketchup probeerden te besmeuren. De vrouwen blijken donderdag met een dagvaardiging naar huis te zijn gestuurd. De rechtszaak vindt vermoedelijk aanstaande woensdag plaats.

Opmerkelijk is dat de namen van de activisten niet bekend zijn. De vrouwen weigerden een naam af te geven. Justitie heeft de dames geregistreerd onder de naam N.N. (Nomen Nescio, onbekende), aangevuld met een cijfercombinatie en vingerafdrukken. Er wordt erkend dat het lastig is een eventuele straf ten uitvoer te brengen. "We kennen de identiteit van de verdachten immers niet. Dat kan betekenen dat we de straf pas kunnen uitvoeren op het moment dat wij opnieuw met deze vrouwen in aanraking komen," meldt een woordvoerder van justitie.

LPF-fractievoorzitter Mat Herben noemt de snelle vrijlating 'onbegrijpelijk' en vindt dat er uitvoerig onderzoek had moeten komen naar banden met de actiewereld. De LPF dreigt met een motie van wantrouwen tegen verantwoordelijk ministers Donner en Remkes. D66 eist opheldering van de betrokken bewindslieden. Justitie betreurt dat de identiteit van de vrouwen onbekend is gebleven. "We hadden graag gezien dat de rechter-commissaris hun voorlopige hechtenis had verlengd tot de rechtszaak. Dan hadden wij alle registers kunnen opentrekken om de identiteit van de verdachten te achterhalen en zou vaststaan dat zij op de zitting zouden verschijnen."


Eťn van de activisten wordt na het incident afgevoerd

'Doorgewinterde activiste'
De Telegraaf meldt dat ťťn van de twee verdachten een 'doorgewinterde links-radicale anarchiste' zou zijn. Bronnen binnen het Amsterdams politiekorps zouden dit bevestigen. De naam van de activiste is onbekend, maar vingerafdrukken zouden op delictplaatsen in het hele land zijn aangetroffen. De andere activiste zou volgens de politiebron ťťn keer eerder in aanraking met de politie zijn geweest.