Eerste virus mobieltje een feit

Icoon Algemeen nieuwsExperts hadden al maanden gewaarschuwd voor de komst van mobieltjesvirussen. De Russische ontwikkelaar en producent van antivirussoftware 'Kaspersky Labs' heeft gisteren het eerste computervirus ontdekt dat zich verspreidt via de mobiele telefoon. Het virus, 'Cabir' genaamd, infecteert mobieltjes die werken op 'Symbian,' een besturingssysteem dat veel wordt gebruikt in Nokia-telefoons.

Wanneer de telefoon geïnfecteerd is verschijnt het woord 'Caribe' op het beeldscherm. De beller activeert het virus telkens wanneer hij de telefoon aanzet. Vervolgens speurt 'Cabir' naar andere toestellen, die eveneens werken via de draadloze Bluetooth-techniek, en verstuurt een kopie van zichzelf.

De komst van de mobieltjesvirussen ligt volgens Experts aan het almaar stijgende gebruik van zaktelefoons. Volgens 'Kaspersky' is het 'Caribe' virus ontwikkeld door 'Vallez', een groep virusbedenkers die wil aantonen dat geen enkele techniek betrouwbaar is en bestand tegen hun aanvallen. 'Cabir' heeft voor zover bekend nog geen schade aangericht.