Rechercheurs zelfmoordverdachte vrijuit

Twee rechercheurs van de politie Haaglanden zullen niet vervolgd worden door het Openbaar Ministerie (OM) vanwege hun toegepaste ondervragingstechnieken. Om die vervolging was wel gevraagd door de advocaat van een overleden 48-jarige Turkse inwoonster van Den Haag, die vastzat in verband met de moordzaak van de 7-jarige Kumral Bagci.

Volgens de advocaat van de vrouw hadden de politiemensen zich schuldig gemaakt aan belediging of nog erger. Ze werd door de rechercheurs tijdens het verhoor onder meer uitgemaakt voor hoer, monster en slechte moeder. Na een paar dagen pleegde ze zelfmoord; ze hing zichzelf op aan haar hoofddoek in een politiecel.

De moordzaak van Kumral Bagci dateert al uit juni 1995. Twee dagen nadat haar ouders haar als vermist hadden opgegeven, werd haar in stukken gesneden lichaam verpakt in plastic tassen in een Scheveningse woonwijk gevonden.

In september 2003 werd uiteindelijk de 20-jarige verdachte Evren T. opgepakt. Vlak daarna werd ook diens moeder, die tevens de tante was van Kumral, aangehouden. Het OM ziet Evren T. als hoofdverdachte. De inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak dient op 25 juni.

In de Turkse gemeenschap in Den Haag gaat het gerucht dat de 48-jarige vrouw indertijd een buitenechtelijke seksuele relatie met de vader van het vermoorde meisje had. Toen die aangaf niet zijn vrouw te willen verlaten zou zij uit wraak haar zoon (die toen 12 jaar was) hebben aangezet tot de lugubere moord.


-
Meer info over deze zaak staat op de site van Peter R. De Vries.