De eindexamens zijn afgelopen (of nog niet)

EindexamenVoor de eindexamenleerlingen is tijdvak één van het centraal examen afgelopen. Voor veel scholieren betekent dit het einde van hun middelbare schoolcarrière. De afgelopen tweeënhalve week deden ruim 194 duizend leerlingen op het vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs), havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs) en vwo (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs) examen in tal van vakken.

Op dinsdag 18 en woensdag 19 mei begonnen de examens, zoals elk jaar ook deze keer met de wat "kleinere" vakken. Het vwo trapte op 18 mei af met het examen Fries 1,2 en op het havo kreeg men op 19 mei Arabisch, Russisch, Turks en Fries. Ook Frans 1,2 werd op die dag afgenomen op het havo, waardoor het examen voor veel havisten al echt begon. Op het vmbo kreeg men die woensdag examen in de vakken dans, Spaans en beeldende vakken.

Op maandag 24 mei ging het echt los: het vwo kreeg Nederlands en biologie 1,2 voor de kiezen, terwijl de havisten moesten zwoegen op Duits 1,2 en scheikunde. Ook het vmbo deed die maandag examen in veel verschillende vakken. En zo verliep er een week.

Gelukkig voor veel mensen viel pinksteren dit jaar midden in de examens, waardoor men op maandag 31 mei een extra dagje vrij had. Om te leren, of "om te spacen". Het examen eindigde vandaag op het vwo met Arabisch, Russisch, Fries, Spaans, Turks, muziek, TeHaTex en filosofie. Aangezien de meeste mensen deze vakken niet hebben waren zij op woensdag of donderdag al klaar. Op het havo eindigde men vandaag met dezelfde vakken als op het vwo. Op het vmbo waren de meeste mensen gisteren al klaar.

LAKS
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, kortweg LAKS, kreeg dit jaar meer klachten binnen dan ooit tevoren. Tot nu toen zijn er ruim 80.000 klachten binnengekomen, en de teller tikt door. De meeste klachten kwamen er over het vwo-examen Engels: 6304 tot nu toe, een stuk meer dan de ruim 4000 waar wij jullie eerder over berichtten. Het LAKS heeft inmiddels al over enkele examens een brief geschreven naar het Centrale Examencommissie Vaststelling Opgaven (CEVO) over verkeerde dingen in examens.

Wachten
En dan volgt nu het grote wachten. Het verschilt wanneer mensen te horen krijgen of ze nou geslaagd zijn of niet. Maar over ongeveer twee weken zal ongeveer iedereen wel weten of de rugzak opgehangen kan worden of (nog) niet. Als iemand gezakt is bestaat er de kans dat deze persoon een herexamen kan doen, mits dat helpt om genoeg voldoendes te krijgen. Anders zal hij of zij een jaartje over moeten doen, of iets anders.

Discussieer ook mee in het Examenforum van FOK!