Turkse president vetoot religieuze onderwijswet
De wet was onlangs aangenomen door het Turkse parlement, dat gedomineerd wordt door de islamitische AK-partij van premier Tayyip Erdogan.
Het veto van de president komt niet onverwacht. Hij is een groot voorstander van het secularisme in het onderwijs. Volgens Sezer is de wet in strijd met het principe van het secularisme, waar de Turkse Republiek op is gegrondvest. Ook het leger is fel tegen de nieuwe wet. Het Turkse leger is sowieso tegen de inmenging van de politieke islam in het land. Het ziet zichzelf als hoeder van de seculiere orde in Turkije.
Premier Erdogan heeft nog niet gereageerd op het veto van Sezer. Hij zou de wet opnieuw door het parlement kunnen loodsen. Wordt de wet dan wederom aangenomen dan kan de president géén veto meer uitspreken (Sezer kan dan nog wel een beroep doen op het Constitutionele Hof om de wet ongeldig te verklaren). Niet duidelijk is of Erdogan deze stap wil nemen. Hij zou dan het leger tegen zich in het harnas jagen.
Het leger vreest dat als de wet zou worden ingevoerd, allerlei afgestudeerden van religieuze scholen sleutelposities gaan innemen in de maatschappij. Zo zou de macht in Turkije sluipenderwijs over worden genomen door moslim-fundamentalisten. Onder de huidige wetgeving kunnen Turken met een diploma van een religieuze school in de praktijk eigenlijk enkel terecht bij de faculteit theologie.
De leider van de CHP, de belangrijkste oppositiepartij in Turkije, juichte het veto van de president gisteren direct toe. Volgens Deniz Baykal heeft de wet al grote spanningen in de Turkse maatschappij veroorzaakt.