Roep om aanpak illegale handel in honden

Een anonieme FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

De Dierenbescherming heeft andermaal de noodklok geluid over wantoestanden in de illegale hondenhandel. Volgens de organisatie zouden de regels veel strenger moeten om de soms erbarmelijke omstandigheden waarin de pups en hun moeders leven, te kunnen aanpakken.

Het afgelopen jaar is er uitgebreid onderzoek gedaan naar de handel in puppy's. Hierbij kwamen gruwelijke feiten naar boven, die in een zwartboek zijn gepresenteerd.

Uit het onderzoek blijkt dat de illegale hondenhandel jaarlijks naar schatting 50.000 puppy's verkoopt. Bij maar liefst 60 tot 70 procent van deze pups worden fysieke aandoeningen geconstateerd, variëren van lichte kwetsuren tot serieuze afwijkingen. Veel pups lopen bovendien infecties op doordat ze te dicht op elkaar worden gezet, en soms onder erbarmelijke hygiënische omstandigheden moeten opgroeien. Ook worden veel jonge hondjes veel te vroeg bij hun moeder weggehaald. Verder neemt de malafide handel ook niet zo nauw met de noodzakelijke inentingen. De bijgeleverde gezondheidsverklaringen kloppen niet en vaak zijn papieren uit het buitenland onleesbaar of verkeerd vertaald.