''Vrijheid van meningsuiting komt onder druk''

DocFok had ons via de nieuws-submit te melden:

Volgens Johanna Boogerd, Europarlementariër van de D66, komt de vrijheid van meningsuiting onder druk te staan door globalisering, technische vooruitgang en veranderde economische omstandigheden. Volgens haar zouden er in Europa afspraken gemaakt moeten worden om de ‘pluriformiteit’ van de media in stand te kunnen houden.

Woensdagavond presenteerde de Europarlementariër, in Brussel, haar rapport over de media in Europa. "Zowel het rapport van het Europees Instituut voor de Media als mijn rapportage hebben als belangrijkste conclusie dat er in Nederland sprake is van een hoog niveau van concentratie in zowel de televisie- als de perssector. Drie aanbieders beheersen 85 procent van het aanbod. Zonder maatregelen dreigt het gevaar van een ernstige schending van de grondrechten op vrijheid van meningsuiting en vrijheid van informatie", meent Boogerd.

Boogerd is een voorstander van het verplicht stellen van een onafhankelijke instantie die de media in de gaten houdt. Iedere lidstaat van de E.U. zou dan een eigen instantie in het leven moeten roepen, waarbij de controle van de instanties in Brussel ligt.