Verbod extreem-rechts protest gevraagd

Zaterdag 21 februari wil de extreem-rechtse Nationale Alliantie in Den Haag demonstreren voor de vrijlating van Cees Gardien. Deze 71-jarige invalide garagehouder uit Leidschendam is door justitie in de cel gezet, omdat hij de illegaal in ons land verblijvende Turkse crimineel Yacup Yuruyucu naar eigen zeggen bij een overval heeft doodgeschoten.

De NA stelt geen vertrouwen te hebben in de politie. ''Wij hebben geen vertrouwen in een justitieel apparaat dat nota bene een zieke bejaarde vervolgt die uit noodweer handelt'', zo stelt de groepering. Komende zaterdag wil men om 13:00 vanaf het Malieveld een protesttocht houden naar het Gerechtgebouw.

Haatdragend
De Antifascistische Actie (AFA) heeft inmiddels laten weten het ontoelaatbaar te vinden dat de Nationale Alliantie door Den Haag mag marcheren. ''Het haatdragende en racistische gedachtegoed van de NA vormt een directe bedreiging en belediging voor allochtonen en mensen die geleden hebben onder het nationaal-socialisme'', zo meent de AFA.

AFA roept burgemeester Deetman en de Haagse gemeenteraad op de mars van de NA te voorkomen. De AFA wijst erop dat de NA Nederlands jongste extreemrechtse partij is. De partij is voortgekomen uit de Nieuwe Nationale Partij (NNP), wat als opvolger gezien kan worden van de verboden CP'86. De leider van de Nationale Alliantie, Jan Teijn, is eerder wegens zijn extreme opvattingen uit de NNP gezet. Een ander lid van de NA is ooit opgepakt wegens het bekladden van een joodse begraafplaats met antisemitische teksten.