"Terroristen testen nieuwe tactiek"

Volgens De Engelse zondagkrant The Observer zijn terroristen nieuwe tactieken aan het testen op vluchten tussen het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Zuid-Europa. Deze geruchten zouden bevestigd zijn door opgepakte moslimfundamentalisten en uit onderschepte gesprekken tussen terroristische groeperingen. Er zou al twaalf keer getest zijn op vluchten rondom de Middellandse Zee, waar de veiligheidsmaatregelen minder streng zijn.

Bij de nieuwe tactiek worden aparte onderdelen voor bommen een vliegtuig ingesmokkeld. Ter plekke wordt de bom in elkaar gezet. Een team van vijf terroristen zou al genoeg zijn om alle benodigde onderdelen het vliegtuig binnen te krijgen. Het merendeel van de onderdelen is zo klein dat ze meegesmokkeld kunnen worden in mobiele telefoons en andere alledaagse voorwerpen.

Volgens The Observer is het uiteindelijk de bedoeling dat deze tactiek wordt toegepast op een transatlantische vlucht, maar dan ook werkelijk wordt uitgevoerd. Deze dreiging zou tevens de reden zijn voor de annulering van verscheidene vluchten de afgelopen tijd vanuit Europa naar de Verenigde Staten. Ook zou eerder al een onderdeel van een bom zijn gevonden op een Franse binnenlandse vlucht. Dit zou een test in één van de eerste stadia moeten voorstellen.