Heupoperaties in Duitsland onder de maat

RobodocSteeds meer Nederlanders wijken vanwege lange wachtlijsten in ziekenhuizen uit naar het buitenland. Zo worden er bijvoorbeeld in Duitsland heupoperaties verricht. Bijzonder is dat deze operaties volledig geautomatiseerd zijn. Nu blijkt echter dat deze operaties niet altijd zonder gevaar zijn.

De voorzitter van de Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV), prof. C. N. van Dijk, waarschuwt dat de geautomatiseerde operatie, de zogenaamde Robodoc, kan leiden tot onherstelbare schade aan de spieren. Volgens van Dijk lopen er inmiddels meer dan tweehonderd rechtszaken in Duitsland van patiŽnten die kreupel zijn geraakt na de operatie door de Robodoc.

Het is volgens van Dijk dan ook van belang dat orthopedie in het Nederlandse basispakket moet blijven. De professor vindt dat versleten knieŽn en heupen geen "welvaartsaandoeningen" zijn, zodoende zou er ook geen aanvullende verzekering voor nodig moeten zijn.

Er zijn in Duitsland al in zestig ziekenhuizen Robodocs te vinden, wat opmerkelijk is omdat Duitse orthopeden hadden gewaarschuwd voor een te enthousiaste en ongecontroleerde invoering van deze mechanische chirurgen. Het prijskaartje van een Robodoc bedraagt ongeveer 500.000 euro.